Een heuse bezienswaardigheid, de Ribhouse Texas Chuckwagon. Foto: Jan Hendriksen
Een heuse bezienswaardigheid, de Ribhouse Texas Chuckwagon. Foto: Jan Hendriksen Foto: Jan Hendriksen

Volop beleving tijdens 'Heerlijk Ruurlo'

Ruurlo – "Papa zijn dat echte paarden." Een jongetje van een jaar of vier kijkt al vragend aan zijn vader zijn ogen uit als een van de deelnemers in galop met zijn paard door de Dorpsstraat dendert. Op een speciaal geprepareerde smalle baan probeert een ruiter met een lans door een ring te steken. Leden van de Achterhoekse Ringrijders Vereniging De Hofrijders uit Vorden demonstreren deze zondagmiddag het Zeeuws Ringrijden. Een van de ringrijdende deelnemers: Ruurloër Rob Teunissen. In 2013 kwamen De Hofrijders (met hun unieke en zelf ontworpen baan) voor het eerst in actie. Inmiddels behoort het tot een van de vaste onderdelen van Heerlijk Ruurlo.

Door Jan Hendriksen

De vierde editie van 'Heerlijk Ruurlo' stond zondag 19 juni in het centrum voor een groot deel in het teken van lekker eten. Er waren legio kraampjes met allerhande hapjes en proevereitjes en met een heuse kinderboerderij, een demonstratie vrijheidsdressuur en Zeeuws ringrijden was er meer vermaak dan ooit voor jong en oud.

'Moeder Aardesoep'

Wel eens 'Moeder Aardesoep' geproefd? Of authentieke goulash uit een Hongaars kookketel? Of lekkere noga's en een glaasje Spitz die Henk Rothman gekleed in zijn 'lederhose' outfit in zijn Apres Skihut aanbood. Het waren maar een paar voorbeelden van de bijzondere gerechten die tijdens Heerlijk Ruurlo te proeven waren. Maar ook Turkse gehaktballetjes, spareribs, cupcakes, broodjes beenham, poffertjes en champignongerechtjes konden worden geproefd. Een heuse bezienswaardigheid was de Ribhouse Texas Chuckwagon waarbij de echte countrybeleving volledig tot zijn recht kwam. Nabij De Luifel werd de Chuckwagon open geklapt, alle kookgerei uitgestald en alles voorbereid om het Heerlijk Ruurlo publiek een echte countrybeleving te geven. En dat lukte. De koks grilden met kwaliteitsvlees van Ribhouse Texas het vlees. De cowboys en cowgirls serveerden het vervolgens uit met echt servies en bestek. Maar men mocht ook gerust van dichtbij bekijken ook de 'ribs' werden bereid. Natuurlijk waren er ook kraampjes met niet eetbare maar toch heerlijke producten zoals die van Angelique Klerks uit Ruurlo. Zij liet het publiek voor het eerst kennismaken met haar webwinkel www.inspirazie.nl. De Ruurlose biedt via haar webwinkel masking taps in allerlei kleuren aan maar ook ballonnen, lampions, waaiers, houten woonkettingen, schattige lampjes, letterbanners, gepersonaliseerde vlaggenlijnen en dekovertrekken.

Knipmutsen
Ook dierenliefhebbers konden tijdens Heerlijk Ruurlo hun hart ophalen. Er was een heuse kinderboerderij. Kinderen konden broodjes bakken bij de plaatselijke scouting en stoeptekenen in De Smidse. In de 'Ambachtsstraat' demonstreerde onder meer de Achterhookse Folkloredansers uit Ruurlo hoe knipmutsen worden gemaakt. Harmien Aalbers uit Ruurlo werd de winnares van de quizvraag van de folkloredansers op de vraag hoeveel centimeter de strook stof was aan de voorkant van de gladjes muts in 'onbewerkte' staat. Het bleek uiteindelijk 222 centimeter te zijn. Bij Kaas en Meer kon men raden naar het gewicht van een groot wiel Terschellinger Jonge Biokaas. Van de ruim 120 deelnemers was Joost Brom het dichts bij het juiste gewicht van 10.36 kilogram. Zijn geschatte gewicht van 10.35 kilogram was goed voor de fraaie glazen kaasstolp met een Edammer kaas van 1.50 kilogram.