Ilse van Dijk, Anouk van Poelwijk, Sanne Jansen, Floor Hesselimk en Fleur te Kiefte vertelden over hun ervaringen tijdens een bezoek aan Kamp Westerbork. Foto: PR.
Ilse van Dijk, Anouk van Poelwijk, Sanne Jansen, Floor Hesselimk en Fleur te Kiefte vertelden over hun ervaringen tijdens een bezoek aan Kamp Westerbork. Foto: PR. Foto: Jan Hendriksen

Kennismaken met verleden om
fouten in heden te voorkomen

Ruurlo – "Kinderen laten kennismaken met het verleden om zo mogelijk fouten in het heden te voorkomen." Met deze woorden gaf burgemeester Joost van Oostrum van de gemeente Berkelland het belang en de doelstelling aan van het Westerbork Scholen Project (WSP) Ruurlo dat afgelopen weekeinde zijn derde lustrum vierde met de expositie 'Kinderen van Westerbork' van kunstenares Boukelien Brinkman bij woonboerderij De Wilghenhoeve in Ruurlo.

Door Jan Hendriksen

Nadat er eerst een film over het WSP Ruurlo was gedraaid opende de burgemeester de expositie. Vervolgens vertelden de leerlingen Ilse van Dijk, Anouk van Poelwijk, Sanne Jansen, Floor Hesselimk en Fleur te Kiefte, die eind vorige maand met hun scholen Kamp Westerbork hadden bezocht, over hun ervaringen aan het kamp. 'Kinderen van Westerbork' omvatte een vijftiental kinderportretten getekend en gekleurd met aquarel kleurpotlood door de Gorsselse kunstenares Boukelien Brinkman (54). Veelal joodse jongens en meisjes uit Deventer, die in de oorlog zijn overgebracht naar Kamp Westerbork om vandaar uit op transport te worden gezet naar de concentratiekampen Bergen-Belsen, Auschwitz en Sobibor. Daar wachtte hen de dood. Met het portretteren van de overleden kinderen heeft Boukelien Brinkman hen uit de anonimiteit gehaald. Ze vertelde tijdens de opening op een indringende manier haar verhaal. De belangstelling was groot tijdens de opening en het programma werd zeer gewaardeerd. Zaterdag was er wederom gelegenheid voor genodigden de expositie te bezichtigen, nu met een film van Boukelien Brinkman met haar verhaal. Ook daarvoor was de belangstelling groot. Zondag kon het Ruurlose publiek de expositie bezichtigen en naar Brinkman luisteren die persoonlijk bij de expositie aanwezig was. Sinds vijftien jaar loopt op de basisscholen in de voormalige gemeente Ruurlo het Westerbork Scholenproject. Het project is ontstaan tussen de samenwerkende scholen en de werkgroep van Amnestygroep Ruurlo. De opzet van het project is ruwweg te verdelen in een aantal hoofdgroepen: een bezoek aan de synagoge en moskee in Lochem, een gastspreker van het Steunpunt Gastsprekers van WO 11-Nu die naar de scholen komt en over de eigen ervaringen tijdens de oorlog vertelt en een bezoek van de hoogste klassen van de basisscholen uit Ruurlo en Mariënvelde aan Kamp Westerbork.