Hendrika en Hendrik Jan Voskamp. Foto: Peter Vorderman
Hendrika en Hendrik Jan Voskamp. Foto: Peter Vorderman Foto: Peter Vorderman

Hendrik Jan en Hendrika vieren diamanten huwelijk

Gelselaar – Burgemeester Joost van Oostrum feliciteerde op 3 juni het echtpaar Hendrik Jan en Hendrika Voskamp-Tessemaker uit Gelselaar persoonlijk met hun diamanten huwelijksjubileum. Naar goede traditie deed de burgervader dat met een bezoek aan huis, uiteraard met een fraaie ruiker van de gemeente.

Door Peter Vorderman

Donderdag 2 juni waren de heer en mevrouw Voskamp-Tessemaker 60 jaar getrouwd, tevens de verjaardag van Hendrika (84). Beide echtelieden zijn geboren en getogen in de Achterhoek, Hendrik Jan (84) op een boerderij in Geesteren en Hendrika op haar ouderlijke boerderij 'De Waag' (1884) in Gelselaar. Desgevraagd weet Hendrik Jan zich nog precies te herinneren waar hij op 16-17-jarige leeftijd Hendrika voor het eerst ontmoette. "Dat was bij de drie boompjes in Geesteren, een zeer bekende plek in de omgeving", aldus Hendrik Jan. Aanvankelijk was hun opbloeiende verkering te kwalificeren als een knipperlichtrelatie. "Onze verkering is wel zeven keer aan en uit geweest", vertelt Hendrik Jan met een knipoog. Na hun huwelijksvoltrekking op 2 juni 1956, is Hendrik Jan ingetrokken bij Hendrika en haar ouders op 'De Waag' in Gelselaar, waar het echtpaar tot op heden met veel genoegen woont. Samen hielden ze lange tijd het veelzijdige boerenbedrijf van Tessemaker gaande.

Vergaderboer
Maar Hendrik Jan had meer kwaliteiten en ambities dan alleen het boer zijn. Hij typeert zichzelf als een 'vergaderboer' en memoreert: "Via de JOVD ((Jongerenorganisatie Vrijheid en Democratie), ben ik gemeenteraadslid geworden in Borculo en daarna vier keer herkozen tot Wethouder, met uiteenlopende portefeuilles". Maar ook het Waterschap, de Kerkenraad en de lokale toneelvereniging hielden hem bestuurlijk bezig, zodat hij veel van huis was. Hendrika had daar alle vrede mee en deed met de opgroeiende kinderen ook veel werk op de boerderij. "Naast het verzorgen van het gezin, hield ik me onder meer bezig met het melken en voeren van het vee, en hield ik me bezig met de aardappelen en rogge". Momenteel genieten ze van hun oude dag en 'boeren' nog kleinschalig in een groentetuin.

Huwelijksrecept
Gevraagd naar het recept voor een goed en langdurig huwelijk vertelt Hendrik Jan: "Je moet lief zijn voor elkaar, uiteraard wordt er soms ook wel wat gemopperd, maar dat moet je snel weer vergeten. Knallende ruzies hebben we dan ook nooit gehad". Hendrika beaamt dit volmondig. Het echtpaar heeft drie kinderen, 7 kleinkinderen (waarvan helaas twee op jonge leeftijd overleden), twee achterkleinkinderen en een derde op komst. Het huwelijksjubileum is gevierd met een receptie en een diner voor genodigden.