Het katholiek Gemengd Koor dat zondag 19 juni z'n gouden jubileum viert. Foto: PR
Het katholiek Gemengd Koor dat zondag 19 juni z'n gouden jubileum viert. Foto: PR Foto: Jan Hendriksen

Gouden jubileum gemengd koor Sint Willibrordus

Viering met werk van Bartelomeo Cordans

Ruurlo – Het Rooms-katholiek Gemengd Koor van de Ruurlose geloofgemeenschap Sint Willibrordus viert zondag 19 juni zijn vijftigjarig bestaan. In een speciale jubileumviering in de Sint Willibrorduskerk, met als voorganger pastoor Harry Scheve, viert het koor dit jubileum met onder meer het nieuwe ingestudeerde werk van MISSA C van Bartelomeo Cordans (1700-1757). De jubileumviering begint om 9.30 uur.

Door Jan Hendriksen

Bij zo'n gouden jubileum past natuurlijk een terugblik op die voorbije vijftig jaar. Na het tweede Vaticaans Concilie (1962-1965) onder Paus Joannes XX111 veranderde er veel binnen de katholieke kerk. Een andere altaaropstelling, de communiebanken verdwenen en er mocht meer in de volkstaal gebeden en gezongen worden. In mei 1966 traden dan ook de eerste vrouwen toe tot het koor. Tot dan toe uitsluitend een mannenaangelegenheid. Dit is dan ook het jaar van het ontstaan van het Gemengd Koor.

Werd aanvankelijk nog gezongen vanaf het koor hoog achter in de Willibrorduskerk. Na de veranderingen van het priesterkoor onder pastoor Beckers (1969-1977) gebeurde dat vanaf het priesterkoor voor in de kerk.

Annie Spekschoor-Kasteel was een van de eerste vrouwen die lid van het koor werd. Aanvankelijk als aspirant-lid. Maar niet veel later als volwaardig lid met dezelfde rechten en plichten als de mannen. "En dit alles vond plaats onder het pastoraat van pastoor Buisman (1965-1969). Leuk is misschien te vermelden dat in 1964 bij het toenmalig mannenkoor een boeteregeling was ingevoerd. Was men afwezig bij een repetitie dan kreeg men een boete van tien cent. Bij afwezigheid bij een requiem/ huwelijksmis moest men een boete van 25 cent betalen", zo vertelt voorzitter André Huitema van het R.K. Gemengd Koor. Uit de notulen van 1967 blijkt dat per 1 november van dat jaar ook enkele veranderingen in het koorreglement zijn ingevoerd.
André Huitema: "Zo werd de boeteregeling uit 1964 ingetrokken. Maar ook werd bepaald dat men geen kinderen mee naar het koor mocht nemen en verder dat men per jaar dertig repetities moest bijwonen en veertig zondagen per jaar in de Hoogmis moest komen zingen. In de eerste jaren waren er op zondag nog twee missen. Pas vele jaren later werd de zaterdagavondviering ingevoerd. Ook werd in datzelfde jaar de contributie voor gehuwde en ongehuwde koorleden gelijk getrokken."

Tien cent boete voor missen van een repetitie

Dirigenten
In de afgelopen vijftig jaar heeft het koor diverse dirigenten en organisten gehad. Het koor begon met Hendrik Geerligs als dirigent. Geerligs was de eerste tien jaar dirigent en later is hij nog een periode organist geweest totdat hij in 1985 om gezondheidsredenen moest stoppen. Geerligs werd opgevolgd door Henk Hoek, onderwijzer van de Sint Willibrordusschool voor een korte periode (1977-1979) waarna frater Servus van de Leo Stichting kwam die in 1989 stopte.
Begin 1992 trad Frans Oesterholt uit Groenlo aan als dirigent. Oosterholt is nog steeds dirigent. En dat is hij tot op de dag van vandaag tot grote tevredenheid van de koorleden nog steeds. Het koor hoopt vurig dat dat nog even zo zal blijven. "Want hij is erin geslaagd met veel geduld en vakmanschap het koor muzikaal naar een hoger niveau te tillen. Onder zijn leiding is het koor nog steeds in staat meerstemmige missen en gezangen te zingen", zo verklaart André Huitema.

Organisten
Natuurlijk heeft het koor in die afgelopen vijftig jaar ook de nodige organisten gekend. Miep Schurink was de allereerste. Daarna kwam Hendrik Geerligs. Hierna volgde Jos van Hal. Hij werd opgevolgd door Cor Steentjes uit Barchem waarna in 1996 even een periode met verschillende invallers moest worden gewerkt tot Pieter de Nijs in 1997 kwam. Maar helaas na ruim twee jaar weer vertrok De Nijs als gevolg van verandering van werkplek door zijn specialisatie kinderpsychiatrie. Hij was een virtuoos achter het orgel. Na een korte onderbreking volgde Wil Kok uit Borculo hem op. Inmiddels is Kok alweer ruim vijftien jaar tot volle tevredenheid van dirigent en koor organist.

Pastoors
In de afgelopen vijftig jaar heeft het koor ook diverse pastoors meegemaakt waaronder Pastoor Veer, Lamers en Hogenelst. "In het begin is het dan altijd even wennen en aftasten wat liturgie en te zingen liederen betreft. Maar veelal klikte het al vrij snel tussen pastoor en koor. Een belangrijke speler in dat overleg met de pastoor is onze dirigent", zo verklaart voorzitter Huitema.

Trots
Naast dirigent en organist telt het koor momenteel 26 leden: zeventien vrouwen en negen mannen. Volgens de voorzitter: "Op zich nog een flink koor in aantal. Daar mogen we best trots op zijn, en dat zijn we ook. Enthousiast willen we als koor samen met onze dirigent en organist graag doorgaan op de jaren geleden ingeslagen weg en op het huidige niveau. Maar hoelang nog? Het koor telt op dit moment al twaalf leden die inmiddels tachtig jaar of ouder zijn. En jammer genoeg komt er geen nieuw bloed bij. Dat is al jaren zo."

Tijdens de viering zal het koor zondag 19 juni ook stilstaan bij de koorleden die in de afgelopen vijftig jaar zijn ontvallen. "Maar verder willen we het jubileum graag vieren en met elkaar en met onze geloofsgemeenschap er een mooi feest van maken". zo besluit André Huitema.