Het team 'Walk for Pink Ribbon’ dat deelneemt aan de Barchemse 4Daagse met in het midden zittend Anneke Smeets. Foto: Jan Hendriksen.
Het team 'Walk for Pink Ribbon’ dat deelneemt aan de Barchemse 4Daagse met in het midden zittend Anneke Smeets. Foto: Jan Hendriksen. Foto: Jan Hendriksen

Anneke Smeets wandelt met team voor Pink Ribbon

Ruurlo - Anneke Smeets uit Ruurlo ging eind vorig jaar een uitdaging aan. Ze wilde dit jaar aan de Barchemse 4Daagse deelnemen. Niets bijzonder zou je zeggen. Dat doen tientallen wandelaars uit de regio. Maar in de situatie van de Ruurlose is dat toch wel bijzonder. In juni 2014 werd bij Anneke Smeets (53) borstkanker geconstateerd.

Door Jan Hendriksen

"Na de chemo behandeling ben ik vorig jaar mijn conditie weer voorzichtig op gaan bouwen met wandelen. Toen is het idee als ultieme uitdaging ook ontstaan om aan de Barchemse wandelvierdaags deel te nemen: vier dagen twintig kilometer per dag wandelen. Na de borstoperatie ben ik verder gaan trainen onder leiding van fysiotherapeut Wilma Oplaat die werkzaam is bij Fitnesscentrum TotalFit in Ruurlo. Toen ik haar vertelde dat ik de vierdaagse ging lopen wilde ze me graag sponsoren. Ook onze dochters Irene, Esther en Judith gaven aan om met mij mee te willen lopen. Toen heb ik begin dit jaar besloten om voor een goed doel te gaan lopen in Barchem, namelijk Pink Ribbon. Mijn actie heet dan ook 'Walk for Pink Ribbon'." Wilma Oplaat bedacht vervolgens om met een groep mensen te gaan trainen voor de vierdaagse. Anneke: " De voorwaarde om elke week mee te kunnen trainen was: deelname aan de Barchemse4Daagse. Door beide acties aan elkaar te koppelen is er sinds begin februari een wandelgroep ontstaan van zeventien mensen. Negentig procent van hen heeft nog nooit aan de vierdaagse deelgenomen. En Wilma gaat voor roze uniforme wandelshirtjes zorgen." Daarnaast zijn in de afgelopen weken een aantal aanvullende acties ontstaan. De medelopers laten zich sponsoren door familie en/of kennissen. Ook werden dertien ondernemers en bedrijven uit Ruurlo en Barchem gevonden die de actie 'Walk for Pink Ribbon' financieel ondersteunen. Daarnaast wordt er zondag 12 juni een Bootcamp op de Kaleberg in Barchem georganiseerd waarvan de opbrengst in zijn geheel ten goede komt aan de actie. De deelname kost tien euro en basisschooljeugd vijf euro. Opgave bij Wilma Oplaat (wilma@fysiobarchem.nl) of bij Anneke Smeets (anneke@annekesmeets.nl). Verder wordt er dinsdag 21 juni een Body & MindFit les verzorgt door Marjan te Walvaart. Body & MindFit bestaat uit een combinatie van aandacht training en bewegingen gebaseerd op yoga en pilates. De les wordt gratis gegeven, maar er wordt wel een vrijwillige bijdrage gevraagd voor 'Walk for Pink Ribbon'. Opgave voor deelname bij Marjan te Walvaart: info@te-walvaart.nl of tel 06 41692842.

Het streefbedrag van Anneke voor de 'Walk for Pink Ribbon' is door haar op vijftienhonderd euro gesteld. De teller staat nu op 800 euro. Men kan de actie steunen via de website: acties.pinkribbon.nl/actie/anneke-smeets of www.facebook.com/WalkforPinkRibbon/