De twee ereleden van Vrouwen van Nu, Hentje Dijkman-Bluemink (l) en Mina Norde-Hiddink. Foto: Jan Hendriksen
De twee ereleden van Vrouwen van Nu, Hentje Dijkman-Bluemink (l) en Mina Norde-Hiddink. Foto: Jan Hendriksen Foto: Jan Hendriksen

Ereleden speciale gasten tijdens lustrumviering

Ruurlo - Ze zijn niet de jongste meer. Dat waren ze wel toen ze net na de Tweede Wereldoorlog lid van Nederlandse Bond van Plattelandsvrouwen Ruurlo werden. Mevrouw Hentje Dijkman-Bluemink en Mina Norde-Hiddink uit Ruurlo. Respectievelijk 94 en 93 jaar 'jong'. Zaterdag waren beide ereleden in zaal De Keizerskroon van de partij tijdens de feestelijke viering van het zeventigjarig bestaan van de Vrouwen van Nu Ruurlo. Prominent zat het tweetal in hun rolstoelen in de 'ereloge'. Door de jubileumcommissie werden Hentje en Mina in de bloemetjes gezet. "Mooi dat jullie er zijn", zo sprak Janny Wassink van de jubileumcommissie.

Door Jan Hendriksen

Als de jubilerende dames zich vervolgens te goed doen aan een brunch blikken Hentje en Mina terug op de begin periode van hun lidmaatschap. "Op de fiets vanuit 't Broek naar het dorp. En we namen ons breiwerk mee. En we hadden onze 'zondagse' schorten voor. Tijdens de vergaderingen lieten we de breinaalden het werk doen", zo vertelt Hentje. Mina herinnert zich nog de talloze cursussen die ze volgde en de reisjes die men maakte. Een driedaagse reis naar Zeeland. "En dat was een beste grote onderneming destijds." Wie zaterdag een blik in zaal De Keizerskroon wierp naar de 140 vrouwen moest constateren dat de gemiddelde leeftijd van de dames dik boven de 55 jaar ligt. Toen Hentje en Mina lid werden waren ze begin twintigers. Hoe anders is het zeventig jaar later. De instroom van leden vindt nu pas veelal ver boven de veertig jaar plaats. Een van de jongste leden is Hermien te Winkel (45). Lid werd ze toen twee jaar gelden haar wekelijkse 'bloemschik avond' verviel. "Ik zocht een nieuwe tijdsbesteding. En die heb ik bij de Vrouwen van Nu gevonden. Jammer dat er niet meer jongere vrouwen lid zijn. Het is een gezellige, actieve en creatieve club." En als het aan Te Winkel ligt wordt er binnen de vereniging weer een handwerkgroep opgericht. Zie de geschiedenis herhaalt zich misschien. "We nemen ons breiwerk dan niet mee naar een vergadering hoor", zo zegt Hermien gekscherend. Vrouwen van Nu Ruurlo gaan met de tijd mee. Niet alleen op sociale media. Maar ook wat betreft haar activiteitenprogramma. "En dat is ook de kracht van onze vereniging. Zo behouden we ons bestaansrecht. Telkens nieuwe uitdagingen aangaan", zo verklaarde voorzitter Ingrid Vreman (52). Zo siert komend seizoen een opvallende foto van het bestuur het jaarprogrammaboekje. Tussen strobalen met een hooivork en een kruiwagen zeven 'covergirls' zoals Vreman de foto omschrijft. "Symboliek met een link naar het verleden."
De jubileumcommissie had een aaneenschakeling van gebeurtenissen uit de afgelopen 70 jaar verzameld en lazen deze voor tijdens de jubileumdag. Een voorstelling van twee vrouwen voor een zaal vol vrouwen over vrouwen. Aan de orde kwamen onder andere het snurken van de mannen, ervaringen met borstkankeronderzoek, schoolreünie en verlangen naar vroeger dat dan toch weer tegen viel. Tussendoor brachten ze liedjes met veel inhoud ten gehore. Ook was er een expositie van voorwerpen die samen met fotoboeken de geschiedenis vormden van de afgelopen 70 jaar. Voor velen herkenbaar en soms hilarisch. Daarna was het toneel voor Entr'Acte uit Lochem. De middag werd afgesloten met koffie met een broodje met daarop het logo van Vrouwen van Nu en daartussen warm vlees.