Foto: Achterhoekfoto.nl/Johan Braakman
Foto: Achterhoekfoto.nl/Johan Braakman Foto: Verona Westera

Kijkje achter de schermen bij Bronkhorst High-Tech

Ruurlo - "Ervaar hoe leuk techniek is. De wereld van hightech regel- en meetinstrumenten is fascinerend. "Onder dit motto opende het Ruurlose bedrijf Bronkhorst High-Tech zaterdag 4 juni haar deuren voor publiek in het kader van haar 35-jarig bestaan. Een uniek moment om eens binnen te stappen bij dit zeer gespecialiseerde bedrijf. Massaal werd gehoor gegeven aan het verzoek. Meer dan 2500 bezoekers passeerden de toegangspoort tot het innovatieve bedrijf aan de Nijverheidsstraat dat wereldwijd 420 medewerkers telt. Vanuit de locatie Ruurlo zijn driehonderd medewerkers werkzaam in een bedrijf. Bronkhorst High-Tech is een van de grootste zo niet de grootste werkgever in de gemeente Berkelland.

Door Jan Hendriksen

Bronkhorst High-Tech is de afgelopen jaren aanzienlijk gegroeid. Sinds 2012 is het bedrijf met 8.000 vierkante meter uitgebreid waarvan 3.000 vierkante meter is bebouwd. Zo werd het voormalige pand van Autobedrijf Deunk-Hendriksen aan de Groenloseweg aangekocht en bij het bedrijfsterrein gekoppeld. Bij deze bouwprojecten is ingezet op duurzaamheid. Zo is er een uitgekiend lucht behandelingssysteem aangelegd. Via een warmtewiel wordt in het gebouw gegenereerde warmte opgeslagen om bijvoorbeeld 's avonds het gebouw te verwarmen. De daken zijn voorzien van witte panelen die zonlicht reflecteren en het gebouw koel houden, diezelfde functie heeft de via een weerstation aangestuurde gevelzonwering. Bronkhorst High-Tech ontwikkelt, produceert en verkoopt zeer hoogwaardige meet- en regelinstrumenten voor gas- en vloeistofstromen. Tientallen medewerkers vertelden zaterdag met passie over de werkzaamheden op hun afdeling. Aan de hand van demonstraties werd inzichtelijk gemaakt waar en hoe Bronkhorst instrumenten worden ingezet. Bijvoorbeeld om de houdbaarheid van cakejes in warme landen te garanderen waarbij een kleine hoeveelheid alcohol over de cakejes gesproeid. De gewenste hoeveelheid alcohol wordt exact gedoseerd met een CORI-FILL systeem. Ook in de automobielindustrie zijn verschillende toepassingen terug te vinden. Denk bijvoorbeeld aan het vullen van gaspatronen in airbags, de fabricage van LED-verlichting en het testen van katalysatoren. Hoewel er vaak sprake is van 'standaard' meet- en regelapparatuur, worden vrijwel alle producten op maat voor de klant geproduceerd.

Natuurkundekermis
Op de 'natuurkundekermis' vermaakte vooral het jonge publiek zich opperbest. De kinderen konden proefjes doen onder begeleiding van natuurkundigen van Universiteit Twente. Buiten op de parkeerplaats was een waterstofauto te zien van Green Team Twente. Ook de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) was vertegenwoordigd. Zij presenteerde een solar boat waarmee eind mei met succes werd deelgenomen aan het HANds Up Solarboat Festival in Doetinchem. Studenten van de HAN verstrekten informatie over technische studies. En aan de inwendige mens had Bronkhorst op het 'Ontmoetingsplein' ook volop aandacht geschonken. Er waren volop hapjes en drankjes verkrijgbaar. Persvoorlichter Wout van 't Wel van Bronkhorst High Tech keek zaterdagmiddag na afloop met groot genoegen terug op de Open dag. "We hebben veel mensen kunnen bereiken die we een inzicht hebben kunnen geven over onze werkzaamheden. En in de aanloop naar deze Open dag ontvingen we al enkele honderden relaties uit binnen- en buitenland waarmee we nauwe contanten onderhouden. Vanavond wordt de lustrumviering afgesloten met een feestavond voor het personeel."