Wethouder Han Boer (r), Sabine Tankink (TEAM-EZ) en voorzitter Rinus Smet van Platform BV Berkelland met de Economische Agenda 2016-2020. Foto: Rob Weeber
Wethouder Han Boer (r), Sabine Tankink (TEAM-EZ) en voorzitter Rinus Smet van Platform BV Berkelland met de Economische Agenda 2016-2020. Foto: Rob Weeber Foto: Rob Weeber

Toekomst Berkelland in Economische Agenda 2016-2020

BERKELLAND - Woensdag 11 mei presenteerde wethouder Han Boer samen met voorzitter Rinus Smet en bestuurslid John Schuurman van Platform BV Berkelland de voorgenomen nieuwe Economische Agenda 2016-2010 van de gemeente Berkelland. De Economische Agenda is de visie van de gemeente op het te voeren economische beleid om Berkelland ook naar de toekomst toe leefbaar en welvarend te houden. Nieuw dit keer bij het opstellen ervan is de samenwerking van het Team-EZ (Team Economische Zaken) met Platform BV Berkelland, het samenwerkingsverband van de Industriële Kring, de ondernemersverenigingen, het onderwijs, de gemeente en LTO Berkelland voor een krachtig en ondernemend Berkelland.

Door Rob Weeber

Wethouder Han Boer benadrukte in zijn toelichting dat de maatschappij aan sterke verandering onderhevig is en dit invloed heeft op het wonen, werken en recreëren in Berkelland. Hij refereerde hier aan zaken als demografische bewegingen, daling van de werkgelegenheid en betrekkingen tussen burgers en overheid. Dit vergt niet zozeer aanpassing van bestaand beleid, maar eerder aanpassing van bestaande instrumenten om het beleid te realiseren.

Er moeten samen met de economische partners nieuwe wegen gevonden worden om de belangrijkste doelstelling te kunnen realiseren, namelijk het verbeteren van de economische situatie in Berkelland. De nieuwe agenda staat dan ook niet op zichzelf, maar is voortschrijdend ten opzicht van de vorige.

Ook de vertegenwoordigers van Platform BV Berkelland waren erg te spreken over de wijze van tot stand komen van de agenda. Voorzitter Rinus Smet haalde de stelling aan dat we "niet in een tijdperk van verandering leven, maar in een veranderend tijdperk".

Samenwerking is onontbeerlijk geworden om de economische ambities waar te maken. Maar hij benadrukte ook dat de voorliggende agenda slechts een dynamisch document is. Goed beleid komt tot stand door voortdurende onderlinge afstemming van en samenwerking met de verschillende economische partners. Retailer John Schuurman is van mening dat Berkelland veel te bieden heeft voor de inwoners, maar de huidige ontwikkeling van de winkelstand geeft zeker ook aanleiding tot herbezinning.

In hoeverre bijvoorbeeld moet je detailhandel (nog) toestaan op perifere locaties zoals bedrijfsterreinen? Het zijn vragen die volgens hem niet van bovenaf kunnen worden beantwoord. Ideeën moeten van onderaf komen en door de gemeente gefaciliteerd.

De Economische Agenda 2016-2020 heeft een vijftal thema's/doelstellingen:

1. Kwetsbare groepen kunnen meedoen. De ambitie is om meer zogenaamde kwetsbare groepen te laten participeren op de reguliere arbeidsmarkt.
2. Aansluiting onderwijs op de arbeidsmarkt. Algemeen is het streven om een betere aansluiting tussen onderwijs en bedrijfsleven te realiseren.
3. Goede samenwerking tussen Organisaties, Ondernemers en Overheden. Het doel is om gezamenlijk van Berkelland de meest ondernemende gemeente van de Achterhoek te maken.
4. Bedrijventerreinen en winkelgebieden aantrekkelijk maken.
Versterking en verduurzaming van de bedrijvenparken door onder meer sterkers onderlinge samenwerking van de betreffende ondernemers.
5. Goede bereikbaarheid.
Goede ontsluiting van winkel- en industriegebieden. Hieronder valt ook digitale ontsluiting d.m.v. glasvezel.

Kortom, verbondenheid is het nieuwe sleutelwoord, verbondenheid met alle betrokkenen binnen de gemeente. De gemeente zal haar rol als aanjager en faciliteerder van beleid nog actiever gaan uitvoeren. Het nog jonge Team-EZ is daar een mooi voorbeeld van.