De Kroonring. Foto: PR
De Kroonring. Foto: PR Foto: PR

Kroonring voor afvalzakken

BERKELLAND - Voor een kroonring hoef je niet koninklijk van geboorte te zijn. Je kunt hem gewoon aanvragen bij de gemeente Berkelland. En ook nog voor niets. Hij kan ook op je hoofd maar is daar eigenlijk niet voor bedoeld. Als een inwoner van Berkelland hem aanvraagt voor de buurt, plaatst de gemeente hem zelfs voor de aanvrager. Op een lantaarnpaal. De kroon is namelijk bedoeld om de inzamelzakken voor plastic aan te hangen.

Door Rob Stevens

Losse zakken kunnen namelijk gevaarlijke situaties veroorzaken als de zakken op straat waaien of open gescheurd worden door dieren. De kroon voorkomt dat. De zakken waaien niet meer weg en dieren kunnen er niet meer bij en ze kapot maken. Het is een pilot die is bedoeld om het zwerfafval terug te brengen. Om ervaring op te doen kan een buurt(je) van minimaal 5 buren de kroon aanvragen. Daarvoor moet men een naam, adres, telefoonnummer en het nummer van de lichtmast (of locatie) opgeven. Dat kan digitaal op de gemeentelijk website: www.gemeenteberkelland.nl.

Op basis van de aanmeldingen bestelt de gemeente dan het benodigde aantal kroonringen. Het inzamelen van plastic afval is een succes. Het ingezamelde plastic verpakkingsafval uit huishoudens is gestegen van 25,2 kiloton in 2009 naar 162 kiloton in 2014. Bijna de helft van het plastic, zowel huishoudelijk als bedrijfsafval, wordt netjes gescheiden ingezameld, zo blijkt uit cijfers van Nedvang, de organisatie die namens de verpakkers de inzameling door gemeenten begeleidt. Vooral de PET-fractie, bekend van de kleine frisdrankflesjes, geldt als waardevol materiaal. Voor 2015 is de vergoeding voor één ton kunststof afval gesteld op 817 euro. Dat bedrag is nog exclusief de opbrengst van het plastic. Het Afvalfonds, gevuld met gelden van de industrie, betaalt dit bedrag aan de gemeenten. Doel is om de kwaliteit van het ingezamelde plastic verder te verhogen.


www.gemeenteberkelland.nl