Het kunstwerk moet een blikvanger zijn. Foto: Rob Weeber
Het kunstwerk moet een blikvanger zijn. Foto: Rob Weeber Foto: Rob Weeber

Nieuw kunstwerk in plasgemeente Berkelland

Vervolg voorpagina

In 2002 volgde Nijmegen en in 2013 de Achterhoek. Door de aanwas van nieuwe recreatiegebieden voldeed de oude naam RVG niet meer en werd voor LeisureLands gekozen, een organisatie met veel ambitie in de recreatieve sector. Inmiddels heeft LeisureLands twintig recreatiegebieden in bezit die gezamenlijk bijna zes miljoen bezoekers trekken. Tweederde daarvan bestaat nog steeds uit de traditionele ligweidebezoeker, maar de rest komt voor nieuwe, aanvullende recreatie, zoals een golfbaan, de wellness of de jachthaven. Directeur Erik Droogh van LeisureLands heeft een duidelijk visie op de exploitatie van de recreatiegebieden. "Voor de recreant moet in een opslag duidelijk zijn dat het om een LeisureLands gebied gaat.

Het is net zoals met Nijntje van Dick Bruna, iedereen weet direct wat het voorstelt. Daarom ook hebben we voor een kunstwerk gekozen. Het is qua vorm en stijl direct herkenbaar en verwijst dus naar onze kwaliteitsorganisatie. Een van onze eerste kunstwerken, de herenfiets bij Strand Nulde langs de A28, is inmiddels overbekend. Wij streven naar duurzaam recreëren waarbij een aantal aspecten van belang zijn. Het gebied moet bijvoorbeeld veilig zijn, ouders moeten het zicht op de kinderen niet verliezen. Daarom worden er duidelijke zichtlijnen gerealiseerd. Het gebied blijft een groene omgeving als tegenhanger van bebouwing. Het gebied moet inspelen op veranderende wensen van de gasten. En, zeker niet onbelangrijk, de toegang moet gratis blijven. Uiteindelijk draait bij ons alles om crowd management.'

LeisureLands wil ook nadrukkelijk meer samenwerken met recreatieondernemers. Het gaat al lang niet meer om die paar zomerse dagen, maar voor- en naseizoen zijn net zo belangrijk geworden. De gebieden zijn ontmoetingsplaatsen voor diverse groepen recreanten geworden. De ligging en grootte van de gebieden bepalen voor een belangrijk deel de mogelijkheden, zij het dat de gemeenschappelijke deler duurzaamheid is. Er moet altijd een evenwicht blijven tussen de natuurlijke waarde van het gebied, de continuïteit en de gebruiksmogelijkheden ervan.


Fietsen voor stichting Garima en 'Geloven in verzoening'

Barchem – De Werkgroep Zending--, Werelddiaconaat en Ontwikkelingssamenwerking Ruurlo – Barchem verzorgt op zondag 29 mei een fietstocht door het mooie landschap van Barchem en omgeving. De tocht is ongeveer dertig kilometer lang. Men kan zich ingeschreven van 13.00 uur tot 14.00 uur in De Wingerd aan de Ruurloseweg 1in Barchem om dan aansluitend de tocht te fietsen.

Onderweg is er voldoende gelegenheid om uit te rusten en eventueel iets te nuttigen. Bij terugkomst in De Wingerd staat de koffie/thee of limonade klaar met iets lekkers er bij uit eigen keuken. Bij mooi weer worden de stoelen buiten gezet. De deelname kosten zijn 3,50 euro per persoon en voor kinderen 1,50 euro. Dit bedrag komt geheel ten goede aan Stichting Garima en het oecumenische project 'Geloven in verzoening'.

De ZWO commissie Ruurlo-Barchem bestaat uit leden van de Protestantse Gemeente Ruurlo-Barchem en uit leden van de Hervormde Gemeente Barchem. Sinds 2008 vragen zij aandacht voor een landbouwproject van World Concern in het noorden van Birma, dat ondersteund wordt door Kerk in Actie.


http://garima.nl/ en https://www.kerkinactie.nl/projecten/geloven-in-verzoening