Wilma en Paul Arink en Rudie en Reini Sturris op en bij de Bolinder-Munktell uit 1957. Foto: Jan Hendriksen.
Wilma en Paul Arink en Rudie en Reini Sturris op en bij de Bolinder-Munktell uit 1957. Foto: Jan Hendriksen. Foto: Jan Hendriksen

Familiebedrijf Sturris viert 50-jarig bestaan met open dag

Ruurlo – "Altijd een passende oplossing." Met deze pakkende slogan presenteert het bedrijf Sturris zich al geruimde tijd op zijn vernieuwde verfrissende website. "En zo is het ook. We proberen altijd naar de wens van de klant te handelen. En daar win je veel goodwill mee", zo verklaart Paul Arink die de algemene leiding binnen het bedrijf heeft. Zondag 15 mei (eerste pinksterdag) van 13.30 tot 17.00 uur houden Paul (52) en Wilma (49) Arink- Sturris en Rudie (71) en Reini Sturris-Schulenbarg (69) open dag aan de Slootdsijk 21. Dit in het kader van het 50-jarig bestaan van het familiebedrijf. Loonwerk, grondverzet, sloopwerk, bestratingen en een milieustraat. Een breed aanbod van activiteiten die in de regio onder een vennootschap onder firma (VOF) met een personeelsbestand van twaalf medewerkers wordt aangeboden.

Door Jan Hendriksen

In de kantine van Sturris schuiven Paul, Wilma, Rudie en Reini op een prachtige zonnige midweekse voorjaarsdag aan voor het gesprek. Het loonwerk seizoen draait op volle toeren. Tractoren met 'opraapwagens' rijden van het bedrijfsterrein af. En ook de zaaimachine voor de maïs maakt momenteel overuren. Een imposante mestinjecteur is iets verderop in 't Ruurlose Broek druk in de weer bij een van de vele vaste klanten. En daar ligt ook de origine van het bedrijf: loonwerk. Rudie nam samen met Reini in juni 1966 het loonbedrijf van zijn/haar (schoon)ouders Willem en Dina Schulenbarg over. Die was destijds iets verderop aan de Morsdijk in 't Broek gevestigd. Rudie was als 15-jarige jongen vanuit Aalten als 'boerenknecht' in Barchem neergestreken. Een aantal jaren later kwam hij in loondienst van Willem Schulenbarg. Na de overname verkaste in 1970 het loonbedrijf naar de Slootsdijk waar Rudie en Reini een boerderijtje kochten. "In de begin jaren had ik naast het loonwerk ook een melkrit naar zuivelfabriek De Volharding", zo weet Rudie zich nog goed te herinneren. "Mooie tijden waren dat. Ook ging ik in de herfst als de koeien 'op stal' gingen 'de boer op' om de koeien te scheren. In de huidige tijd ondenkbaar." Eenmaal op de praatstoel passeren uit de mond van Rudie en Reini talloze anekdotes. Rudie: "Als je op de boer was moest je altijd met de middagpot mee eten. Deed je dat niet dan was dat tegen het zere been van menige boerin. Je kreeg van alles voorgeschoteld. Meestal met een best stuk vlees." Naar gelang de tijd werd door Rudie naast het loonbedrijf ook straatwerk 'aangenomen.' "Ik weet nog goed dat we bij onze eerste 'straatklus' alle zijlen moesten bijzetten om de klinkers een beetje goed in het gareel te krijgen. Maar al doende en met een beetje creativiteit leer je snel", zo zegt Rudie met een grote glimlach.

In 1999 werd Paul Arink werkzaam binnen het bedrijf dat zich inmiddels had uitgebreid met werkzaamheden als grondverzet, sloopwerk en een milieustraat. "We zijn met onze medewerkers breed inzetbaar. Er is veel veranderd binnen de agrarische sector. Daarom hebben we ons ook verbreed. Je moet inspelen op ontwikkelingen. We hebben forse gespecialiseerde investeringen gedaan in ons machinepark voor het uitvoeren van professioneel en effectief loonwerk. Want dat vraagt de moderne rundveehouderij momenteel. En daarvoor hebben we vakbekwaam personeel in dienst", zo verklaart Paul die sinds enkele jaren de algemene leiding heeft met enige bescheidenheid. Intussen rijdt Rudie zijn zo geliefkoosde oldtimertractor uit de loods die als decor moet fungeren voor de foto. Het is het type tractor waarmee hij vijftig jaar geleden met een hooipers en gierkar 'de boer' op ging. De Bolinder-Munktell 350 uit 1957 zorgt zondag 15 mei ongetwijfeld voor een stukje nostalgie tijdens de open dag waar iedereen van harte welkom is.