Leden van Scouting Ruurlo droegen de kransen en bloemstukken die bij het monument werden gelegd. Foto: Jan Hendriksen.
Leden van Scouting Ruurlo droegen de kransen en bloemstukken die bij het monument werden gelegd. Foto: Jan Hendriksen. Foto: Jan Hendriksen

'De geschiedenis herhaalt zich niet, maar we kunnen er wel van leren'

Ruurlo – "De geschiedenis herhaalt zich niet, maar we kunnen er wel van leren. Door naar ons verleden te kijken blijven we beseffen wat vrijheid voor ons betekent. Waar ligt bijvoorbeeld onze grens als het om vrijheid van meningsuiting gaat? Is die belangrijker dan het verbod op discriminatie of zijn ze allebei even belangrijk? Anders gezegd: moet je alles kunnen zeggen, of zitten daar ook grenzen aan."

Door Jan Hendriksen

Met deze woorden besloot burgemeester Joost van Oostrum van de gemeente Berkelland 4 mei de goed bezochte herdenkingsbijeenkomst in de Dorpskerk van de Stichting Comité 4 en 5 mei Ruurlo en de Raad van Kerken Ruurlo. "Vandaag herdenken we de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en van oorlogsgeweld sindsdien. Ook staan we er bij stil dat sinds 1945 de wereld nog geen dag vrij is geweest van oorlog!", aldus de burgemeester. Tijdens de bijeenkomst werden eigen geschreven gedichten voorgelezen door Jente Ligtenbarg en Loes de Gier. Gerrie van der Horst zong met begeleiding van Cocky Nobel op piano 'How great Thou Art' en declameerde 'Onze vader in de hemel.' Herdenkingswoorden waren er ook van kerkelijk werker Jocelyn van Nieuwenhuyzen van de Protestantse Gemeente Ruurlo-Barchem. Het meer jaren thema van de dodenherdenking is 'Vrijheid, geef je door.' Het jaarthema inspireert om herdenken en vieren aan elkaar te verbinden en om de historische gebeurtenissen in verband te brengen met de actualiteit. Van Oostrum: "Vrijheden die we te voor kort vaak als vanzelfsprekend zagen maar waar we ons door de recente gebeurtenissen in Parijs en Brussel opeens weer bewust van zijn geworden. Het feit dat overal in Europa mensen de straat op gingen om hun vrijheid zegt genoeg. Vrijheid is voor veel landen om ons heen geen vanzelfsprekendheid." Na de herdenkingsbijeenkomst vertrok vanaf het Kerkplein een Stille tocht naar het monument op 't Rikkelder. De stoet werd voorafgegaan door muziekvereniging Sophia's Lust. Bij aankomst werd de Last Post geblazen. Vervolgens werden twee minuten stilte in acht waarna het Wilhelmus werd gezongen. Hierna was er, onder het spelen van koraalmuziek, gelegenheid tot het leggen van bloemen/kransen bij het monument. Twee leerlingen van de vier basisscholen in Ruurlo legden namens de basisscholen een bloem bij het monument. Voor het eerst dit jaar waren leden van Scouting Ruurlo betrokken bij de herdenking die de kransen en bloemstukken droegen.