Suzan Zieverink won als enigste Achterhoekse een individuele medaille op het EK klootschieten. Foto: Jan Hendriksen.
Suzan Zieverink won als enigste Achterhoekse een individuele medaille op het EK klootschieten. Foto: Jan Hendriksen. Foto: Jan Hendriksen

Ruurlose klootschieters Suzan Zieverink en Marleen Hoffmann winnen gouden en bronzen plakken op EK

Ruurlo – Trots overheerste bij de Ruurlose medaillewinnaars van KV 't Broek tijdens de Europese kampioenschappen klootschieten die afgelopen weekeinde in het Twentse Tillige en Reutum onder grote publieke belangstelling plaatsvonden. Vooral op de eerste dag werd er op het onderdeel straat flink 'geoogst'.

Door Jan Hendriksen

Meest succesvol was vrijdag de vijftienjarige Suzan Zieverink. Individueel behaalde zij als enigste Achterhoekse het erepodium met een bronzen medaille bij de meisjes op het onderdeel straat. In teamverband won de Ruurlose samen met Lisa Jonkers, Britt Blokhuis en Renske Arens goud in het landenklassement op het onderdeel straat en brons op het onderdeel zetten. Individueel eindige Suzan bij het zetten met een persoonlijk record als achtste. Bij de vrouwen was er voor Marleen Hoffmann (30) van KV 't Broek goud in het landenklassement op straat. Individueel eindigde Hoffmann zeer verdienstelijk als vijfde. Patrick Zieverink (17) kwam op straat niet verder dan een zestiende plaats en bij het zetten werd Patrick met een pr twaalfde. Vooraf was er door Suzan stiekem stilletjes op een medaille gehoopt. "Maar dat ik met drie medailles thuis zou komen had ik absoluut niet verwacht", zo verklaarde ze zaterdag na haar laatste wedstrijd. Aangemoedigd door een tiental fanatieke 'Brookse' supporters en familieleden gooide Suzan vrijdagmorgen de wedstrijd van haar leven op Otterhagensweg. Met een afstand van 1225 meter kwam ze na tien schoten maar vier meter te kort voor een zilveren medaille. "Maar brons is ook prachtig", was haar nuchtere conclusie toen ze direct na de wedstrijd werd geïnterviewd. "Ze heeft zich tijdens de wedstrijd perfect 'afgesloten'. Want de omstandigheden waren totaal anders dan normaliter tijdens de selectiewedstrijden op dit parcours. Met zo'n grote publieke belangstelling staat er extra druk. Petje af voor haar", zo verklaarde haar trainster Marijke Smeenk uit Groenlo. Als kroon op haar sportieve presentatie mocht ze met het landenteam het hoogste schavot van het erepodium beklimmen. Daarop mocht ze zaterdag nogmaals plaatsnemen. Met het landenteam won Suzan brons op het onderdeel zetten. Marleen Hoffmann was ook zielsgelukkig met haar vijfde plaats op straat bij de vrouwen. "Ik heb behoudens het laatste schot een perfecte wedstrijd gegooid." Lange tijd stond Marleen op een podiumplaats. "Maar in de laatste groep gingen de kanonnen van start. En die waren net iets te sterk voor me."