KV Mechelen is een van de twee deelnemende Belgische clubs. Foto: PR.
KV Mechelen is een van de twee deelnemende Belgische clubs. Foto: PR. Foto: Jan Hendriksen

Titelverdediger favoriet op Karel Stegeman Toernooi

Ruurlo- In de finale van het Karel Stegeman Toernooi 2015 stonden op sportpark 't Rikkelder twee clubs uit Vlaanderen tegenover elkaar. KAA Gent moest daarin buigen voor de uiteindelijke winnaar KV Mechelen. Laatstgenoemde club is terug om van zaterdag 14 tot en met maandag 16 mei de titel te verdedigen en lijkt daar zeker toe in staat.

De Belgen moeten daarbij op voorhand vooral op concurrentie van twee Nederlandse teams rekenen: Willem II en Sparta Rotterdam. Beide clubs hebben zeer goed gepresteerd in de onlangs afgesloten competitie. Zij gaan het de ploeg uit Mechelen ongetwijfeld zeer lastig maken. Het is dan ook niet ondenkbaar dat de grote Karel Stegeman wisselbeker nog een jaar in de Lage Landen blijft. Het kwartet deelnemers uit de Benelux wordt gecompleteerd door het team van de organiserende voetbalvereniging Ruurlo. Het heeft er even naar uit gezien dat voetbalvereniging Ruurlo vanwege (na)competitieverplichtingen voor het eerst sinds 32 jaar niet zou kunnen deelnemen, maar de geelzwarten komen goed geprepareerd aan de aftrap en zullen de lijn van hun goede presteren van de afgelopen jaren willen doortrekken.
Een viertal sterke deelnemers uit Midden- Europa zal op zeker een stokje willen steken voor een hernieuwde West- Europese toernooizege. Met name FK Rad en 1.FC Slovácko komen tot de tanden bewapend naar Ruurlo. Rad is regerend kampioen van Servië en heeft daarom het afgelopen seizoen deelgenomen aan de U19 UEFA Youth League, de Champions League voor O19 teams. Slovácko presteert dit seizoen zeer goed en is bovenin de hoogste Tsjechische divisie terug te vinden. Ook FC Spartak Trnava en Team Aargau moeten echter niet worden onderschat. Spartak kan in het meest gunstige geval met maar liefst negen internationals uit verschillende Slowaakse jeugdteams aan de aftrap verschijnen, terwijl Aargau met bijna dezelfde selectie als vorig jaar deelneemt. In 2015 waren de Zwitsers, ondanks hun zeer goede spel, over de gehele linie net iets te licht, maar ze kunnen deze keer, een jaartje ouder, wel eens voor een verrassing zorgen. De vier clubs uit Scandinavië lijken dit jaar tot de outsiders gerekend te moeten worden. Na hun optredens in 2015 komen het Noorse Sandefjord Fotball, Halmstads BK uit Zweden en B.93 uit Kopenhagen ook dit jaar weer naar de Achterhoek. Vorig jaar werden deze teams respectievelijk vierde, zesde en derde, maar de concurrentie lijkt deze keer sterker dan de afgelopen toernooien en de vraag is hoever dit drietal in staat is hiermee om te gaan. Voor de laatste en enige deelname van de vierde Scandinavische club, Randers FC, moet worden teruggegaan naar het KST 1994. Dat jaar werd de club elfde, maar met deze plaats zullen de Denen deze keer zeker geen genoegen nemen.

Nadat zaterdag 14 mei om 13.00 uur de eerste bal aan het rollen is gebracht zullen we 42 wedstrijden later weten welk team zich maandagmiddag 16 mei door Reina Stegeman tot winnaar van de 32ste editie van het Karel Stegeman Toernooi mag laten kronen. Blijft de cup inderdaad in de Lage Landen of verhuist deze voor een jaar naar een prijzenkast elders in Europa?