Enthousiast begroette het publiek in Ruurlo evenals op andere delen van de route in Borculo en Barchem massaal de renners van de Giro d'Italia. Foto: Jan Hendriksen.
Enthousiast begroette het publiek in Ruurlo evenals op andere delen van de route in Borculo en Barchem massaal de renners van de Giro d'Italia. Foto: Jan Hendriksen. Foto: Jan Hendriksen

Berkelland in de ban van Giro d'Italia

Berkelland/Barchem - Massaal stond het publiek zondagmiddag langs het parcours. Vanaf de eerste meters die de renners van de Giro d'Italia tijdens de derde etappe in Berkelland reden, werden ze hartstochtelijk toegejuicht. Vanaf de Zelhemseweg -bij boerderij 'Steenblik' in Veldhoek- tot aan de Barchemseweg in Borculo nabij de Enteldijk op de gemeentegrens met Lochem was het druk.

Door Jan Hendriksen

Ook Barchem ontving de renners groots. Roze vormde even de hoofdkleur op deze zonovergoten meizondag in 'Hartje Achterhoek'.
De creativiteit onder het wielerpubliek was groot. Op prachtige en originele wijze werd het 'wielercircus' door Ruurlo, Borculo en Barchem welkom geheten. Met dank aan gedeputeerde Jan Markink uit Borculo die inmiddels als 'Mister Giro' door het leven gaat. Zondag bracht Markink even kort een bezoekje aan het 'feestje' dat 'zijn' Buurtvereniging Heure pal voor zijn voordeur aan de Barchemseweg op touw had gezet. Een prachtig voorbeeld van 'naoberschap'. Reageerde Ruurlo in aanloop naar de Giro d' Italia nog wat flauwtjes op het wielerfestijn. Zondagmorgen toen een twaalftal Limburgers de dranghekken in een mum van tijd in de Dorpsstraat had geplaatst, kleurde het in aanloop van de doorkomst van de renners plots flink roze in het centrum dat met meer dan duizend meter aan dranghekken was afgezet. De Ruurlose Ondernemers Vereniging had grote trossen ballonnen en enkele tientallen roze fietsen opgehangen en menige Ruurloƫr was samengestroomd onder een 'roze' partytent. Het publiek, met name op het Julianaplein, stond rijendik langs de weg. De buurtvereniging van de Beatrixlaan in Ruurlo had ook flink uitgepakt.


Lees verder op pagina 15