Het Fiat 124 Sport Spider Register zet zich met name in voor het behoud van de mooie Fiat 124 Sport Spider. Foto: Jan Hendriksen.
Het Fiat 124 Sport Spider Register zet zich met name in voor het behoud van de mooie Fiat 124 Sport Spider. Foto: Jan Hendriksen. Foto: Jan Hendriksen

Fiat 124 Sport Spider Register Club

voor voorjaarstocht bijeen in Ruurlo

Ruurlo - De Fiat 124 Sport Spider Register Club was zondag 1 mei bij autobedrijf Teger in Ruurlo te gast voor de jaarlijkse voorjaarsrit van de club. Van de Fiat 124 is de Spider een van de best bewaarde modellen. In een van al zijn varianten zie je er regelmatig nog een voorbij komen op de weg.

Door Jan Hendriksen

Al sinds 1966, en nog steeds even schitterend, is dit ontwerp van de grote Italiaanse ontwerper Pininfarina. Dat vonden ook de oprichters van het Fiat 124 Sport Spider Register. In 1980 werd deze liefhebbersclub opgericht en op dit moment telt men een vierhonderd leden. Ruim dertig leden waren zondag op uitnodiging van Marcel Hofmeijer uit Haaksbergen in Ruurlo bijeen voor de voorjaarsmeeting. In 1983 was de club ooit ook al eens te gast in Ruurlo. Toen zondagmorgen om elf uur alle deelnemers gearriveerd waren ging men op pad voor de bijna honderd kilometer lange toertocht die middels een routeboek richting Twente en het grensgebied via Duitsland weer terug richting de Achterhoek voerde. Onderweg werd er onder meer stil gehouden bij het Lenteweekeinde bij de Mallumse Molen in Eibergen en bij de watermolen in Haaksbergen. Fiat bouwde ooit drie generaties van de 124 Sport Spider. Een half jaar na de introductie van de populaire vierdeurs Fiat 124 presenteert het merk op basis van deze sedan eind 1966 de 124 Sport Spider. De Sport Spider staat op het ingekorte, achterwiel aangedreven chassis van de 124. Pininfarina tekende voor het ontwerp en de fabricage van de carrosserie; de uiteindelijke assemblage vond plaats bij Fiat zelf. Wanneer in 1985 de productie stopt, staat de teller op ongeveer 198.000 exemplaren, waarvan 170.000 de oversteek naar de USA maken.