Burgemeester Joost van Oostrum 'zeilde'van de klimtoren af. Foto: Jan Hendriksen.
Burgemeester Joost van Oostrum 'zeilde'van de klimtoren af. Foto: Jan Hendriksen. Foto: Jan Hendriksen

Burgemeester opent zonder hoogtevrees

klimtoren Scouting Cycloongroep Borculo

Geesteren – Het was al jaren de ultieme wens. En het is gelukt. Zaterdag 23 april nam Scouting Cycloongroep Borculo een nieuwe multifunctionele klimtoren en abseilwand officieel in gebruik. Burgemeester Joost van Oostrum was de enige die tijdens de officiële opening van de dertien meter hoge toren mocht afdalen. Vooraf had de burgervader aangegeven dat hij hoogtevrees had. Maar daar was niets van te merken.

Door Jan Hendriksen

Een klimtoren. Het is onafscheidelijk verbonden aan de scouting. Ooit op 'kamp' in Luxemburg hadden de Borculose scouts een klimtoren gezien die naar hun mening ook op hun locatie De Sprakelberg aan de Oude Diepenheimseweg absoluut niet zou misstaan. Maar die kostte flink wat geld. Tot voor drie jaar geleden had Scouting Cycloongroep Borculo vijftien jaar een klimtoren gehad. Maar die werd enkele jaren geleden gesloopt omdat die niet meer mocht worden benut uit veiligheidsredenen.

Een nieuwe klimtoren zoals de scouts tijdens hun kamp in Luxembrug hadden beklommen kostte rond de 35.000 euro. Buitenstaander Klaas Janssen uit Borculo werd de club 'binnengehaald' om de kar te trekken voor de realisatie. "Deze man beschikt over een gigantisch groot netwerk en heeft veel expertise voor de opzet van een dergelijk project", zo liet voorzitter Martin Versteeg van Stichting Scouting Borculo weten.

Er werd onder leiding van Janssen een projectgroep gevormd die uit leiding, bestuursleden van de vereniging en stichtingsbestuur en een aantal ouders bestond. Met behulp van diverse lokale en regionale fondsen (Fonds 1819, Fonds 2013, Volksheil, Rabobank Coöperatiefonds, Midwinterhoornblaozers), acties binnen de vereniging en met subsidie van de gemeente Berkelland werd het geld bijeengebracht. Ook leverden meerdere bedrijven gratis hand- en spandiensten.

Wolter Tijdink van de gelijknamige trappenfabriek uit Borculo was verantwoordelijk voor het ontwerpt en de toren werd doorberekend door een ingenieursbureau omdat het moest voldoen aan stringente veiligheidseisen. Voor de nieuwe wand werd een uitgebreid gebruiksprotocol opgesteld en gehanteerd en de begeleiders volgden een speciale opleiding.

Tokkelbaan
De toren zal ook gebruikt worden door scholen, verenigingen en andere scoutinggroepen die in het voorjaar en de zomer vrijwel doorlopend van het drie hectare grote scoutingterrein in Geesteren gebruik maken voor buitenschoolse activiteiten en zomerkampen. Naast klimmen en abseilen kan de toren in de toekomst misschien ook gebruikt worden als tokkelbaan. "Er staan genoeg bomen in de directe omgeving om daar een kabel aan te bevestigen", zo deed burgemeester Van Oostrum de scouts aan de hand voordat hij als een volleerd 'abseiler' van de toren onder groot applaus van het talrijke publiek naar beneden afdaalde.