Zowel de Kleedjesmarkt in Ruurlo als in Barchem vonden binnen plaats. Foto: PR.
Zowel de Kleedjesmarkt in Ruurlo als in Barchem vonden binnen plaats. Foto: PR. Foto: Jan Hendriksen

Ruurlo en Barchem vieren Koningsdag 2016

door weersomstandigheden binnen

Ruurlo - Aangezien er slechte weersomstandigheden op komst waren volgens de weersverwachtingen, organiseerde Oranjevereniging Ruurlo dit jaar de Kindermarkt tijdens Koningsdag in de grote zaal van café-restaurant De Keizerskroon.

Geert en Ilse van Tuijl reageerden direct begripvol en stelden de grote zaal ter beschikking. En dat bleek een schot in de roos. Via facebook, website en flyers ging de verandering van plek al snel als een lopend vuur door Ruurlo. Omstreeks 11.30 uur arriveerden de eerste kinderen met hun koopwaar voor de deur van De Keizerskroon. Na het uitdelen van de tickets, voor de plaatsen in de zaal, bleek er voor iedereen die iets wilde verkopen, plek genoeg om alles uit te stallen. Veel ouders en standhouders complimenteerden de bestuursleden van de Oranjevereniging met het besluit om van locatie te veranderen. 's Morgens bracht het bestuur van Oranjevereniging Ruurlo en burgemeester Joost van Oostrum van Berkelland in de ontmoetingsruimte een bezoek aan de bewoners van De Bundeling, de Schoven en De Garven. Daar werden de bewoners op oranjegebak en oranjebitter getrakteerd. De Koningsfietstocht van Buurtvereniging 't Broek en Omstreken was afgelast. Het jaarlijkse schoolvoetbaltoernooi op sportpark 't Rikkelder vond gewoon doorgang. Koningsdag werd in Ruurlo werd afgesloten met het Koningsconcert.

Barchem
Met een aangepast programma vierde Barchem de verjaardag van Koning in 'Paleis In de Groene Jager'. Stormbaan en springkussen werden afgezegd en uit diverse kasten werden oud-Hollandse spelletjes opgedoken en neergezet in de grote zaal. Traditioneel begon de dag met het oplaten van ballonnen. Kinderen konden op de Barchschole een ballon ophalen en liepen in optocht naar het dorpshuis. Muziekvereniging Crescendo stond de menigte op te wachten en speelde het Wilhelmus en het 'Lang Zal Ze Leven' waarna de ballonnen de lucht in gingen die zich lekker met de wind lieten meewaaien. Lekker warm en droog in het 'Paleis' werd het een gezellig feestje. De dames van de Zonnebloem trakteerden op lekkere cupcakes vanwege hun zilveren jubileum. Kinderen verkochten leuke spullen op de vrijmarkt en vermaakten zich prima met blikgooien, sjoelen en andere activiteiten. De kookclubs hadden weer bijzonder lekkere gerechtjes gemaakt. Belangstellenden hebben binnen kunnen kijken bij De Hoeksteen. Hopelijk heeft iemand een lumineus idee gekregen voor de bestemming van dit kerkje. De kroonquiz, die huis-aan-huis was verspreid, werd gewonnen door Willy Visschers. De uitslag van deze quiz is te vinden op de site van Contact (www.contact-barchem.nl).