Coach Anton van den Berg wijst zijn mannen van Heure naar de overwinning. Foto: Jan Hendriksen.
Coach Anton van den Berg wijst zijn mannen van Heure naar de overwinning. Foto: Jan Hendriksen. Foto: Jan Hendriksen

Berkellandse touwtrekkers presteren goed in Borculo

BORCULO – Passanten op weg naar de iets verderop gelegen museumboerderij stappen vol ongeloof van hun fiets. Wat zijn dat voor vreemde oerkreten die ze vanachter een houtsingel horen. Nietsvermoedend nemen ze polshoogte. In kleurige bonte sporttenues ziet men bonkige mannen aan een vuistdik touw staan trekken. Op de dichtstbijzijnde baan aan de voormalige 'Hessenweg' staan ook vrouwen aan het touw die duidelijk hun 'mannetje' staan. Na enkele minuten het schouwspel gade te hebben geslagen stappen beide echtparen weer op hun tweewieler. Op weg naar de boerderij waar de tijd honderd jaar stil heeft gestaan.

Door Jan Hendriksen

Stil staan doen de touwtrekkers op deze eerste zondagmorgen van mei aan de Lebbenbruggedijk absoluut niet. Althans dat is niet de bedoeling. Soms staan ze uit tactische overweging op aanwijzing van hun coach geconcentreerd wel even stil op hun plaats. "Hangend in het touw' zoals dat wordt genoemd om vervolgens vol de strijd met hun tegenstander aan te gaan.
De Borculose touwtrekvereniging Heure was zondag gastheer voor de derde competitieronde van het gewest Oost van de Nederlandse Touwtrekkers Bond (NTB). Het wedstrijdterrein ligt niet bij de clublocatie aan de Palsenborgweg van de oudste 61-jarige touwtrekvereniging van het land. Nee, een weiland tegenover openluchttheater 't Galgenveld aan Lebbenbruggedijk is deze dag de 'arena' waar de wedstrijden plaatsvinden.
Het is een cliché. Touwtrekken is weggelegd voor bonkige mannen van het platteland. Maar dat wordt op deze morgen gelogenstraft. Want wat blijkt. Het in het paars gehulde team blijkt te bestaan uit allemaal vrouwelijke studenten van de Universiteit Utrecht. Allen studeren voor dierenarts. En hoe toepasselijk is dan ook hun clubnaam: Veterinair Touw Trek Genootschap (VTTG). Twee jaar geleden opgericht door de veterinair studerende studenten die onderdak vonden bij TTV Lageweij in het Utrechtse Renswoude. Zondag was het 'genootschap' met een negental vrouwen van de partij in Borculo. "We bestaan uit een groep van rond achttien vrouwen", zo doet Femke Bluemink (23) uit Joppe uit de doeken. Haar vriend Tom Essink mag dan op een steenworp afstand van het clubterrein van Heure wonen. De boerenzoon is geen lid van Heure. Caroline de Brijn (26) die van geboorte uit Wijk bij Duurstede komt is ook verslingerd aan de touwtreksport. "Omdat we uit een spelersarsenaal van achttien spelers kunnen putten komen we zowel in de gewestelijke competities van Oost als West van de NTB uit. Hoewel? We nemen niet aan alle acht competitiewedstrijden in Oost deel", zo verklaart De Brijn net voordat men moet aantreden tegen het combinatieteam van Heure en Koapman. Met zeven punten eindigt VTTG op een vierde plaats achter dagwinnaar Eibergen.

Trekbeurten
Naast de vrouwen stonden zondagmorgen ook de mannen in 720 en de 640 kilogram klasse aan het touw. TTV Heure onder aanvoering van de ervaren Ruurlose coach Anton van den Berg won al zijn zes trekbeurten in de 720 klasse. In de 640 klasse was het Holtense OKIA (Onze Kracht Is Achteruit) de sterkste. De jeugd en de 680 kg A en B-klasse trokken zondagmiddag hun wedstrijden. In de jeugdklasse was het A-team van de Bisons uit Beltrum een maatje te groot voor de andere tien jeugdteams. In de 680 A klasse ging de dagoverwinning naar de Bisons en in de 680 B-klasse naar OKIA.