Suzan en Patrick Zieverink en Marleen Hoffmann (rechts) zijn klaar voor de internationale strijd. Foto: Jan Hendriksen.
Suzan en Patrick Zieverink en Marleen Hoffmann (rechts) zijn klaar voor de internationale strijd. Foto: Jan Hendriksen. Foto: Jan Hendriksen

Drie klootschieters KV 't Broek Ruurlo actief op EK

Ruurlo – Ze komen uit de Achterhoek, Drenthe, de IJsselstreek en Twente. In totaal bijna vijftig klootschieters, verdeeld over een meisjes- jongens-, vrouwen- en mannenploeg vertegenwoordigen Nederland vanaf vrijdag 6 tot en met zondag 8 mei op de Europese kampioenschappen in het Twentse Reutum en Tilligte. Onder die vijftig deelnemers zes Achterhoekers. Broer en zus Patrick (16) en Suzan (15) Zieverink (16) uit Ruurlo, Marleen Hoffmann (30) uit Lochem, Tim ter Bogt (16) uit Groenlo, Michael Roerdink (25) uit Eibergen en Harold Dolleman (45) uit Zutphen gaan komend weekeinde de strijd aan met klootschieters uit Duitsland, Ierland en Italië.

Door Jan Hendriksen

Ze zijn trots. En dat mogen ze ook absoluut zijn. Broer en zus Patrick (16) en Suzan (15) Zieverink en Marleen Hoffmann (30). Maar liefst drie leden van de Ruurlose klootschietvereniging 't Broek nemen komend weekeinde deel aan het Europese kampioenschappen klootschieten in het Twentse Reutum en Tilligte. Uniek in de clubgeschiedenis van de bijna veertigjarige klootschietvereniging. Patrick en Suzan Zieverink komen bij de jeugd op de onderdelen straat en zetten uit. Marleen Hoffmann heeft zich bij de vrouwen geplaatst voor het onderdeel straat. Klootschieten. Het zit in de genen van beide 'Zieverinkjes'. De typerende Achterhoekse- en Twentse volkssport werd het tweetal met de paplepel ingegoten. Immers vader Wilfried (51) en moeder Lidwien (52) zijn ook al jaren actief in deze balsport die aan populariteit de laatste decennia ingeboet heeft. "We zijn momenteel de enige jeugdleden van 't Broek. En dat is best wel jammer. We kunnen ons in de Achterhoek bijna niet meten met leeftijdsgenoten", zo vertelt Patrick aan de keukentafel van huize Zieverink in 't Ruurlose Broek.
Middels een lange reeks kwalificatiewedstrijden plaatsten Patrick en Suzan zich zowel voor het onderdeel straat als zetten op het EK dat sinds twintig jaar weer in Nederland wordt gespeeld. Mag in de Achterhoek het onderdeel straat het meest aansprekende onderdeel binnen de klootschietsport zijn. In Twente is dat het veld. Het onderdeel zetten is minder populair. Met hun clubgenoten van KV 't Broek zijn broer en zus bij de senioren actief op de straatcompetitie van de Achterhoekse Klootschieters Federatie en met Achterhoekse leeftijdsgenoten in de Twentse veldcompetitie. De palmares van Suzan en Patrick is inmiddels indrukwekkend. In de jongste jeugdklassen behaalde het tweetal al menige regionale -, provinciale- en landelijk titel. Maar aan een internationale wedstrijd namen ze nog nooit deel. Broer en zus kijken dan ook met spanning uit naar hun eerste EK. Of er een podiumplaats inzit? Suzan: "Dat is afhankelijk van de vorm van de dag. De omstandigheden zullen totaal anders zijn dan tijdens de selectiewedstrijden die we op het wedstrijdparcours hebben gegooid. Normaliter staan er geen toeschouwers langs de straat. En die zijn er vrijdag als wij in actie komen wel. En dat maakt de wedstrijd een totale andere dan anders." Als coach en begeleider voor Patrick treedt zijn vader Wilfried en KV 't Broek lid Bart Keunen op. Angela Oonk uit Ruurlo en Marijke Smeenk uit Groenlo zijn de coach en begeleidster van Suzan.
Voor Marleen Hoffmann is het inmiddels het derde internationale toernooi waaraan de Lochemse deelneemt. In 2004 nam ze in het Duitse Westerstede aan het EK deel op veld en zetten en in 2010 in Tilligte aan het zetten. Vrijdag komt Marleen voor het eerst internationaal uit op het onderdeel straat. Ze heeft zich optimaal kunnen voorbereiden op het kampioenschap. "Mede doordat de Achterhoekse Klootschieters Federatie ons financieel ondersteunde. Dat was voor het eerst. En dat hebben we zeer gewaardeerd", zo verklaart de manueel therapeute. Of er een top tien resultaat inzit? "Ik zou het niet kunnen zeggen. Zoals Suzan ook al zei. De omstandigheden zullen totaal anders zijn dan tijdens de selectiewedstrijden." Als coach en begeleidster van Marleen treden haar zusje Annerie en clubgenoot Geert Vruggink op.