Harry Huinink met echtgenote Cilia. Foto: Ferry Broshuis
Harry Huinink met echtgenote Cilia. Foto: Ferry Broshuis Foto: Ferry Broshuis

Laatste keer voor Cilia en Harry

Als je bij Cilia en Harry Huinink de naam noemt van het dweilorkest 'De Pleardöpkes' uit Geesteren bij Borculo, dan staan ze gelijk in vuur en vlam. Dan zie je bij het echtpaar het enthousiasme er vanaf spatten.

Door Ferry Broshuis

In totaal zijn Cilia en Harry Huinink al 13 jaar begeleiders van de dweilorkesten; de eerste twee jaar waren het andere muziekgezelschappen, maar sinds elf jaar is dat het beroemde en aansprekende dweilorkest uit Geesteren. Dit jaar is het overigens officieel de 10e keer dat ze de Pleardöpkes begeleiden. Eén jaar moest het echtpaar wegens familieomstandigheden verstek laten gaan. Het is dus een echte mijlpaal op Hemelvaartsdag, een dag ook met een lach en een traan want na een fantastische tijd en een werkelijk hartverwarmende samenwerking met de Pleardöpkes komt er op deze Hemelvaartsdag een eind aan.

Leeftijd
Cilia vertelt dat man Harry 70 jaar wordt en dan is het langzamerhand wel tijd om achter dit overigens fantastische werk een punt te zetten. Er komt altijd een moment dat je zo'n beslissing moet nemen en dat is te ook begrijpen. Begeleiding van een dweilorkest is weliswaar bijna het mooiste werk dat bestaat, maar het kost natuurlijk veel inspanning want het gaat er altijd wel vrolijk maar ook zeer intens aan toe!

Geschiedenis
Hoe is het echtpaar zo verzeild geraakt in de wereld van de dweilorkesten? De aanleiding was het verzoek van Adrie Wittebernds van de dweilorkestencommissie om als begeleiders op te treden. Nu waren Cilia en Harry Huinink wel wat gewend omdat beiden veel vrijwilligerswerk doen en dit was natuurlijk weer een nieuwe uitdaging. En zo raakte het echtpaar dus betrokken bij het dweilorkestenfestijn, dat toonaangevend is en een landelijke uitstraling kent.

Bijna het mooiste werk dat bestaat

Is Hemelvaart aangebroken dan wachten Cilia en Harry 's morgens al op de komst van de Pleardöpkes; die komen soms met een brouwbus en soms ook met auto's. Maar gelijk als het dweilorkest er is, is er de aparte sfeer ook weer. En dan gaat het festijn van start en dan is het feitelijk zo dat beiden elkaar versterken: de muzikanten weten dat ze goed worden begeleid, overal precies op tijd aankomen en daar hebben ze dus geen omkijken naar en geen kopzorgen over. En de beide begeleiders hebben er extra zin in door de prachtige muziek en de vrolijke stemming.

1e prijs
De Pleardöpkes hebben in Groenlo al een keer de 1e prijs behaald in de Leutklasse; de muzikale formatie speelt altijd in die klasse, maar ook daar is de muziek uitstekend en de dweilorkesten bereiden zich serieus voor. Al is het de Leutklasse, het is wel klasse.
Door de jaren heen hebben Cilia en Harry zoals gezegd een uitstekende band opgebouwd met de Pleardöpkes, dat blijkt wel uit het dat ze bij festiviteiten van het dweilorkest worden betrokken.
Het dweilorkest komt met carnaval ook naar Groenlo en dan is er altijd een spontaan weerzien bij café de Kroon, want daar zijn Cilia en Harry dan ook te vinden. En bij de nieuwjaarsbijeenkomst in Geesteren worden ze uitgenodigd en ook bij andere bijzondere bijeenkomsten van het dweilorkest. Allemaal zaken die wijzen op een hechte verbintenis.
Daar komt nu op Hemelvaart officieel een eind aan, maar voor het zover is gaan Cilia en Harry hier nog één keer met de Pleardöpkes op tour. Ook dit jaar komt dat geheid weer helemaal goed.