Met een 'oldtimershow' zijn de modelbanen weer een extra toevoeging. Foto: PR.
Met een 'oldtimershow' zijn de modelbanen weer een extra toevoeging. Foto: PR. Foto: Jan Hendriksen

Modelspoorbanen door Ruurloër

Gerrit Hulshof nog meer verfijnd

Ruurlo Het blijft een fascinerend schouwspel als alle modeltreinen op de banen kris kras door elkaar rijden. Door een oer-Hollands landschap maar ook door die van een typisch berglandschap en zelf door een echt 'Reurls' decor. De modelbanen van Ruurloër Gerrit Hulshof aan de Hulshofweg 1 in 't Ruurlose Broek zijn zondag 1 mei en zaterdag 7 mei van 10.00 tot 16.30 uur weer te bezichtigen.

Door Jan Hendriksen

In de afgelopen wintermaanden heeft Gerrit Hulshof zijn modelspoorbanen nog meer verfijnd met onder meer een heuse oldtimershow van oude landbouwwerktuigen. Daarmee is nog weer een extra stukje nostalgie toegevoegd aan de modelspoorbanen in de voormalige rundveestallen. In totaal vijf verschillende modelbanen waar op zo'n twintig treinen rijden: stoom- en dieseltreinen maar ook de moderne ICE's hogesnelheidstreinen en zo'n zeventig bewegende figuren die de bezoekers deels zelf in beweging kunnen zetten door een druk op de knop. Onder de zolderplanken van het voormalige NS- stationsgebouw Ruurlo staan nu de modelbanen van Gerrit Hulshof. In de jaren zeventig van de vorige eeuw toen het Ruurlose station gesloopt werd heeft de familie Hulshof al het sloophout gekocht waaronder zware balken, zolder- en vloerplanken. "De vloerplanken van het losse voorgebouw, waar de wisselhendels in stonden waren doordrenkt met olie. Die hebben we later gebruikt als tussenschotten in de varkensstallen", aldus Gerrit Hulshof. Begin vorig jaar voegde Hulshof een nieuwe baan aan zijn al imposante collectie toe: 'Spoor 1', oftewel: de Koninklijke trein van Märklin. Deze baan wordt ook wel G-spoor genoemd, de schaal is 1:32.
De andere banen zijn uitgerust met heel veel bewegende figuren, een aantal ervan kunnen ook door kinderen of volwassenen zelf in beweging worden gezet, waaronder een schoorsteenveger, verschillende dieren, met zelfs een ooievaar die boven het nest vliegt, water- en windmolens en zelfs een fanfareorkest die over de weg marcheert. Al deze kleine details maken de modelbanen zo boeiend, verhaaltjes van de wieg tot het graf. Het zijn niet alleen de treinen maar ook de zeventig scènes van verschillende gebeurtenissen die zomaar uit het leven zijn gegrepen. Volop actie dus voor jong en oud. Voor meer informatie: www.hulshofmodeltreinen.punt.nl.