De winnaars van de gedichtenwedstrijd bij het AOC Anne Oostendorp en Demi tussen Wicher Soek van Stichting Nationale Feest- en Herdenkingsdagen te Borculo. Foto: Jan Hendriksen.
De winnaars van de gedichtenwedstrijd bij het AOC Anne Oostendorp en Demi tussen Wicher Soek van Stichting Nationale Feest- en Herdenkingsdagen te Borculo. Foto: Jan Hendriksen. Foto: Jan Hendriksen

Jury onder indruk van 4 mei gedichten leerlingen AOC en Staring College

Borculo – De jury was onder de indruk hoe de kinderen zich verdiept hadden in het thema van de 4 mei herdenking en de 5 mei viering dit jaar: Herdenken, vieren en herinneren samengevat in het thema van de Nationale Herdenking 4-5 mei: 'De vrijheid omarmd'. De keuze van de genomineerde gedichten kostte de jury dan ook behoorlijk wat hoofdbrekens omdat er veel gedichten ven een hoge kwaliteit waren. Dit gold voor zowel de gedichten van leerlingen uit de tweede klassen van het AOC als het Staring College in Borculo.

Door Jan Hendriksen

Voor de twaalfde keer had Stichting Nationale Feest- en Herdenkingsdagen te Borculo een gedichtenwedstrijd over 4 mei uitgeschreven. Dit in samenwerking met leerkrachten van het AOC en het Staring College. Afgelopen woensdag werden de prijswinnaars van de gedichtenwedstrijd op zowel het AOC als het Staring College door de bestuursleden Wicher Soek en Willie Elschot van Stichting Nationale Feest- en Herdenkingsdagen in Borculo bekend gemaakt.
In totaal waren 135 gedichten ingezonden. Prijswinnaars bij het AOC werden Anne Oostendorp (13) uit Eibergen met het gedicht 'Twee minuten stilte' en Demi Toebes (14), eveneens uit Eibergen met het gedicht 'Verdriet en pijn'. Carmen Huls uit Beltrum werd met het gedicht 'Twee Minuten', Rianne Voortman uit Neede met 'Akelige Stilte' en Joa Brinkerhof uit Borculo met 'Verdriet en vreugde' winnaars bij het Staring College. Naast een cadeaubon ontvingen Anne, Demi, Carmen, Rianne en Joa de eer om hun eigen gedicht voor te dragen tijdens de Herdenkingsbijeenkomst op 4 mei in de Sint Joriskerk in Borculo.

Eervolle vermelding
Elf gedichten kregen een eervolle vermelding. Deze gedichten waren geschreven door Sanne Flipse, Plien Schutten en Celine Dinkelman, Vera Bruil, Lotte ten Elsen (allen AOC), Siem Stortelder, Ellen Luimes, Marit Ellenkamp, Jasmina Nounouh, Veroniek Kersten, Lian Ribbers en Lara Meijer (allen Staring College). Deze leerlingen dragen hun gedicht voor op 4 mei in het woonzorgcomplex Careaz JW Andriessen in Borculo.

De Stichting Nationale Feest- en Herdenkingsdagen te Borculo organiseert in opdracht van het gemeentebestuur van Berkelland activiteiten die te maken hebben met ons Koninklijk Huis.Vaste onderwerpen zijn: Koningsdag de Nationale Herdenking en de lustrumvieringen van Bevrijdingsdag.Daarnaast wordt het jaarlijkse Septemberfeest georganiseerd.
Hieronder twee van de winnende gedichten:

Twee minuten

Een te kleine tijd om alle heldendaden te herdenken,
wat die mensen voor ons hebben gedaan.
Een te kleine tijd om aan alle gruweldaden te denken,
wat mensen voor ons hebben gedaan.
Twee minuten maar.
Twee minuten voor mensen die hun leven voor ons waagden.
Twee minuten voor de mensen die hun leven voor een ander op het spel zette.
Maar hun dood was niet voor niets,
dankzij kunnen wij nu vrij gaan en staan waar wij willen.
En daar moeten wij dankbaar voor zijn.
Zij verdienen er geen twee, maar honderden.'

Carmen Huls uit Beltrum

Verdriet en pijn

Mensen hebben verdriet
mensen hebben pijn
mensen weten niet waar ze moeten zijn.
Sommige weten wat er gaat gebeuren
sommige denken te weten wat er gaat gebeuren
maar in werkelijkheid is het toch niet de waarheid.
Mensen hebben verdriet
mensen hebben pijn
mensen weten niet waar ze moeten zijn.
Kinderen gaan niet naar school
kinderen hebben geen lol
kinderen mogen geen kinderen meer zijn.
Mensen hebben verdriet
mensen hebben pijn
mensen weten niet waar ze moeten zijn.
Familie raak je kwijt
vrienden raak je kwijt
het enige wat overblijft ben jijzelf.
Mensen hebben verdriet
mensen hebben pijn
mensen weten niet waar ze moeten zijn.
Mensen zullen voortaan helemaal alleen door het leven moeten gaan.

Demi Toebes uit Eibergen