Jan Vruggink. Linda Olthuis en Thijs Koenders staken het vuur aan. Foto: Jan Hendriksen.
Jan Vruggink. Linda Olthuis en Thijs Koenders staken het vuur aan. Foto: Jan Hendriksen. Foto: Jan Hendriksen

Paasvuren zorgen op eerste paasdag voor
prachtige 'vuurzeeën' in Berkelland

Berkelland - Het paasvuur. Dat is echt traditie Ze leverden traditioneel op eerste paasdag in de duisternis prachtige vuurzeeƫn op. Op diverse locaties in de regio (Ruurlo, Borculo, Geesteren en Barchem) voorafgaand door een fakkel- en lampionoptocht voor kinderen en aangestoken door een bekende lokale 'held'. Bij menig paasvuur zorgde een 'muziekbandje' voor de gezellige 'napraat'. Zo ook in onder meer in de Ruurlose buurtschap De Bruil.

Door Jan Hendriksen

Al vele jaren is Buurtvereniging De Bruil op eerste paasdag verantwoordelijk voor de organisatie van het 'Reurlse' paasvuur achter boerderij Vels aan de Zelhemseweg. Zondag 27 maart voor het 21ste achtereenvolgende jaar. Voor sommigen heeft het 'gedoe' met takken, het slepen en stapelen van stro en het opbranden van een gigantische bult snoeihout niet de culturele waarde die anderen er wel aan geven. De voorchristelijke of heidense betekenis van paasvuren was het beƫindigen van de winter, waarbij het vuur bedoeld was om de donkere dagen voorgoed te verdrijven. Christelijke verklaringen voor het paasvuur geven als reden het betuigen van dankbaarheid voor de opstanding van Jezus en de overwinning van de dood.
Hoe het ook zij. Toen de houtstapel eenmaal goed brandde zorgde de band Hayloft in de tent enkele tientallen meters van het vuur bij boerderij Vels voor de nodige muzikale sfeer. Koning Thijs Koenders en koningin Linda Olthuis van het Bruilse Feest 2015 hadden samen met oud bestuurslid Jan Vruggink van Buurtvereniging De Bruil en Omstreken de eer om de 'boake' onder toeziend oog van honderden belangstellenden in de brand te mogen steken. Met behulp van een bladblazer werden de eerste vlammen aangewakkerd. In korte tijd vatte de 'Judaspop' die hoog op de houtstapel was geplaatst ook vlam. Op de vraag hoe hoog de houtstapel precies was en hoeveel kuub snoeihout er precies was aangevoerd kon een bestuurslid van De Bruil niet aangeven.