Rond de Barchschole werden de nodige werkzaamheden verricht. Foto: Jan Hendriksen.
Rond de Barchschole werden de nodige werkzaamheden verricht. Foto: Jan Hendriksen. Foto: Jan Hendriksen

Handen uit de mouwen tijdens NLdoet

Barchem – De handen gingen zaterdag 12 maart in Barchem flink uit de mouwen. In het kader van NLdoet kwamen tientallen inwoners van Barchem in actie. Zaterdagmorgen werd het 'Hoftijzerbankje' op het Dorpsplein verplaatst en werden er violen in de bloembakken aldaar geplant. Het Dorpsplein is nu weer 'spic en span' en ligt klaar voor verschillende festiviteiten die er dit jaar weer zullen plaatsvinden zoals Koningsdag, de intocht van de Barchemse Wandel4daagse en het Barchems Feest. Daarnaast heeft de jubilerende Barchemse muziekkapel De Bargkapel voornemens om hun 50ste verjaardag ook op het Dorpsplein te vieren.

Door Jan Hendriksen

Zaterdagmiddag werden de perkjes in het centrum van het dorp door de vrijwilligers schoon geharkt. Verder werd de speellocatie aan het Heidehof verzorgd en is er door een aantal 'mansleu' flink gesnoeid rondom het schoolplein van de Barchschole. Het 'erf' ligt er weer fris en vrolijk bij. "Er zijn niet veel schoolpleinen in het land met zulke fantastische buitenspeelmogelijkheden als die van de Barchschole. Hulde aan alle vrijwilligers die zich afgelopen zaterdag hebben ingezet", zo verklaarde voorzitter Henny Wildschut van (Belangen) Vereniging Contact Barchem, die zaterdag zelf het goede voorbeeld gaf. Aangezien de opknapbeurt van het schoolplein eerste prioriteit had en dit de gehele middag in beslag nam was er geen tijd meer over om zwerfvuil op te rapen in en rondom Barchem of om speeltuin 't Spölvenne een voorjaarsbeurt te geven. Henny Wildschut: "We moesten keuzes maken. Maar als het aan mij ligt pakken we de volgende keer de zoektocht naar zwerfvuil weer op." Waarschijnlijk zal Barchem namelijk ook volgend jaar weer aanhaken bij NLdoet en net als het koninklijk paar de handen uit te mouwen steken voor een mooie woon- en leefomgeving. Daar is iedereen bij gebaat. Barchem Doet is een gezamenlijk initiatief van De Barchschole, de Speeltuinvereniging en Vereniging Contact Barchem.

De belangenbehartiging voor Barchem, Zwiep, Nettelhorst en het bijbehorende buitengebied wordt vormgegeven door diverse uitwerkgroepen. Deze uitwerkgroepen worden aangestuurd en/of bijgestaan door de Belangencommissie van Vereniging Contact Barchem. De eindverantwoordelijkheid ligt via de belangencommissie bij Vereniging Contact Barchem. Sinds 2007 heeft Vereniging Contact ook een jongerencommissie voor het organiseren van activiteiten voor de jongeren.