Overzicht Whatsaap Borculoseweg en omgeving gebiedsindeling. Foto: PR.
Overzicht Whatsaap Borculoseweg en omgeving gebiedsindeling. Foto: PR. Foto: Jan Hendriksen

Initiatief tot collectieve BuurtWhatsApp groepen voor de gehele bebouwde kom van Ruurlo

Ruurlo - De laatste tijd wordt Ruurlo opgeschrikt door talloze inbraken. Hierdoor ontstaan er om de veiligheid te vergroten links en rechts allerlei burgerinitiatieven die min of meer als los zand aan elkaar hangen. Zo hebben recent in de bebouwde kom bewoners aan de Joostenkamp spontaan een BuurtWhatsApp geĆÆntroduceerd. "Het zou goed zijn om hier meer structuur in aan te brengen", zo betogen de RuurloĆ«rs Wim Masman en Peter Vorderman.

Door Jan Hendriksen

Wim Masman en Peter Vorderman, die aan de Borculoseweg wonen, zijn bezig met het opzetten van een BuurtWhatsApp voor de Borculoseweg en omgeving, die de veiligheid moet gaan vergroten. Dit gebeurt in samenspraak met politie en de gemeente Berkelland en nadrukkelijk volgens de richtlijnen die hiervoor zijn ontwikkeld. Wim Masman: "Het wordt dus geen gezelligheids BuurtWhatsApp, voor deze BuurtWhatsApp geldt dat, alvorens een bericht geplaatst kan worden, in alle gevallen eerst gebeld moet worden met 112." In eerste instantie was het de bedoeling van Masman en Vorderman om de BuurtWhatsApp alleen voor de bewoners van de Borculoseweg op te zetten. Maar na diverse contacten met de politie en de gemeente Berkelland en al langer draaiende WhatsApp groepen buiten Ruurlo is hiervan afgestapt. Wim Masman: "De opzet is nu om dit in eerste instantie op te zetten voor de gebieden 1 en 1a op de kaart. Als men binnen deze gebieden woont en wil deelnemen aan de BuurtWhatsApp, kan men zich aanmelden via de e-mailadressen wimmasman@upcmail.nl of peter@vorderman.nl, onder vermelding van naam, adres, telefoonnummer, mobiel nummer en emailadres.

Opgesplitst
Een BuurtWhatsApp groep bestaat op dit moment maximaal uit 256 leden. Mochten er meer aanmeldingen komen dan kan het gebied opgesplitst worden. "Het initiatief voor het opzetten van een BuurtWhatsApp voor de rest van Ruurlo (de gebieden 2, 2a, 3 en 3a op de kaart) ligt bij de bewoners van deze gebieden", zo verklaart Masman.

Beheerders
Het gebied ten westen van de Dorpsstraat en de Barchemseweg zou naar de mening van Wim Masman en Peter Vorderman opgedeeld kunnen worden in twee gebieden met als scheidslijn de Wildenborchseweg. Het gebied ten oosten van de Nieuwe Weg en de Stationsstraat kan dan ook, indien nodig, in twee gebieden opgedeeld worden, met als scheiding de Groenloseweg. Voor elk gebied zijn tenminste twee beheerders nodig voor het opzetten en draaiend houden.

Eigen groep
Wim Masman: "Totaal dus tenminste zes beheerders voor de hele bebouwde kom. Deze beheerders zitten naast in hun eigen groep ook in een overkoepelende beheerdersgroep. Hierdoor kunnen berichten die ook relevant zijn voor een andere groep doorgeplaatst worden."