Erwin Teunissen van het team De Katers volop in actie. Foto: Jan Hendriksen.
Erwin Teunissen van het team De Katers volop in actie. Foto: Jan Hendriksen. Foto: Jan Hendriksen

Larikslaan Barchemse winnaar

Sanne Ribbers klootschietoernooi

Barchem - Het Sanne Ribbers toernooi van klootschietvereniging De Heksenkring behoort tot één van de klootschiettoernooien met de grootste traditie en historie. Ooit was het ook één van de grootste toernooien in Nederland. De deelname van meer dan zeventig teams in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw was heel gebruikelijk. Massaal werd Barchem dan bevolkt door klootschieters uit de Achterhoek, Twente en Salland. Zelfs uit Drenthe kwam men richting Barchem.

Door Jan Hendriksen

Zaterdag 12 maart werd het toernooi, vernoemd naar de oudste dochter van oud-voorzitter Arie Ribbers van Klootschietvereniging De Heksenkring, weer gespeeld. Niet in januari rond de geboortedatum van Sanne, maar voor het eerst in maart. Vooraf werd bekend gemaakt dat dit de veertigste editie was van het toernooi. Maar na een blik op www.schoolbank.nl maakte een rekensom duidelijk dat het de 39ste editie betrof. Want Sanne zag op 16 januari 1976 het levenslicht. Een jaar na geboorte werd het toernooi voor het eerst gespeeld. Jong en oud nam zaterdagmiddag vanaf dorpshuis 't Onderschoer deel. In totaal door 35 teams (viertallen) in getal. Verdeeld over zes klassen en drie stratenparkoersen rolden de kloten over de Barchemse buitenwegen. Zo waren er parcoursen uitgezet in Zwiep, de Vrochterhoek en in De Wiersse. Zowel prestatiegericht als recreatief werd er fanatiek om de prijzen gespeeld. En af en toe belandde een kloot in een van de naastgelegen sloten. Geen paniek. Een 'hark' bracht uitkomst. De Barchemse klasse leverde een overwinning op voor de Larikslaan. Het winnende team werd gevormd door Erik Regelink, Jordy Regelink, Wilfried ten Brinke en Hans Brunsveld.
De uitslagen: Vrije klasse mannen: 1. De Heksenlaak; 2. Delden 1; 3. De Helse Kloten. Vrije klasse vrouwen: 1. Oosterhuizen 1; 2. Delden 2; 3. De Heksenlaak. Verenigingsklasse 1: 1. Eibergen 1; 2. Dijkhoek 1. Verenigingsklasse 2: 1. Eibergen 2; 2. Dijkhoek 2; 3. De Molle 2. Verenigingsklasse 3: 1. Respelhoek 6; 2. 't Woudhuis; 3. Dijkhoek 6. Barchemse klasse: 1. Larikslaan; 2. 't Onderschoer 1; 3. BVB 1.