Willy Reindsen-Klein Winkel in gesprek met 'Juffrouw Welmerink'.
Willy Reindsen-Klein Winkel in gesprek met 'Juffrouw Welmerink'. Foto: Jan Hendriksen

Juffrouw Welmerink (94) is 'mystery
guest' bij reünie oud-leerlingen School A

Ruurlo – Het was voor sommigen een weerzien na vele jaren. Anderen treffen elkaar nog regelmatig in het dorp. Oud-leerlingen van klas 1 uit 1951 van de voormalige Ruurlose openbare basisschool School A aan de Dorpsstraat hielden zaterdag bij café-restaurant De Tapperij een reünie. En dat leverde prachtige verhalen op.

Door Jan Hendriksen

Lichamelijk is het allemaal wat minder. Of zoals ze in een gesprek vooraf tegen mede organisator Arie Ribbers had gezegd: "De rugge is kapot, de knene bunt kapot, maor 't köpke dut 't nog prima!" Zo'n dertig zeventigers hadden zaterdagmiddag acte de présence gegeven aan de oproep voor een reünie. Dat was al mooi, maar nog veel mooier was dat hun juf, 'Juffrouw Welmerink' uit Brummen, inmiddels 94 jaar maar geestelijk nog helemaal fris, als 'mystery guest' door de organisatoren werd opgevoerd. En dat ontroerde. Er vloeide zelfs een traantje bij één van de reünisten.
De Ruurloërs Gerrit Klein Kranenbarg en Alie Verheij-Eijkelkamp konden hun allereerste 'juf' niet zo snel meer voor hun geest halen. Het was niet voor het eerst dat de oud-leerlingen, die allen net voor of na de bevrijding werden geboren, elkaar troffen. Twintig jaar geleden ontmoette men elkaar ook al eens. "Maar dit is uniek. Dat we dit met ons allen nog mogen beleven. En met onze allereerste 'juf' in ons midden", zo sprak Gerrit Klein Bussink, die speciaal voor deze gelegenheid vanuit het Duitse Uelsen naar Ruurlo was gekomen.
'Juffrouw Welmerink' is een geboren Ruurlose. Ze was vanaf 1943 tot 1953 aan de openbare school verbonden die toen haar onderkomen had aan de Dorpsstraat waar anno 2016 de plaatselijke bibliotheek gevestigd is. Toos Jonker-Welmerink had de overgang van de school in 1954 naar de nieuwe school aan de Schoolstraat dan ook niet meegemaakt. Want dat stond namelijk echter wel gegrift in menig geheugen van de 31 reünisten die gehoor hadden gegeven aan de oproep van Johanna Ooyman-Klein Tiessink, Marinus Wevers, Jo Bats, Willy Reindsen-Klein Winkel en Arie Ribbers. Allen Ruurloërs, behoudens Ribbers die in Barchem woont, en die elkaar nog wel eens treffen in het dorp. Maar menig andere oud-klasgenoot had men na twintig jaar niet weer getroffen. Ribbers herinnerde die overgang van de school zich ook nog nadrukkelijk. "Die was indrukwekkend. We kwamen van een oude school in een paradijs terecht. De vieze 'pislucht' werd ingeruild voor de frisse geur van linoleumvloeren, nieuwe stoelen en banken. We waren de koning te rijk." 'Juffrouw Welmerink' maakte natuurlijk kennis met al haar oud-leerlingen. "O, ja, u was de dochter van dominee Van Arkel", zo zegt ze tegen Frida van Arkel uit Driebergen. En tegen Mieke Esmeijer- Visser: "En wie bent u ook alweer?" Mieke (Mia) Esmeijer- Visser was destijds een van de maar liefst 44 leerlingen die 'Juffrouw Welmerink' onder haar hoede had. Mieke: "Ik heb maar twee jaar op School A gezeten. Toen werd mijn vader, die hij de politie werkte, overgeplaatst naar Elten dat toen nog Nederlands was." Gerrit Klein Bussink had inmiddels via skype contact gelegd met Eddy Pardijs die al weer vele jaren in Zuid-Frankrijk woont. "Ik heb nog regelmatig contact met hem, "zo verklaarde de voormalige personal van de Lufthansa.        

Willy Reindsen-Klein Winkel in gesprek met 'Juffrouw Welmerink'.
Willy Reindsen-Klein Winkel in gesprek met 'Juffrouw Welmerink'.