Ton Verheul: 'Het was een moeilijke beslissing om te stoppen. Foto: PR.
Ton Verheul: 'Het was een moeilijke beslissing om te stoppen. Foto: PR. Foto: Jan Hendriksen

Oprichter en grote inspirator Ton

Verheul neemt afscheid van Markant

Ruurlo - Vanaf de oprichting was Ton Verheul (74) dirigent en de grote bezielende inspirator van het koor. Zaterdag neemt de Ruurloƫr na 38 jaar afscheid van Markant. "Het was een moeilijke beslissing. Heb in het laatste jaar het moment om te stoppen telkens voor me uitgeschoven. Maar nu is het definitief. Een lange, blijde en intensieve periode sluit ik hiermee af. Een periode met heel veel vrolijke repetities en uitvoeringen in kerkelijke kring maar ook daarbuiten."

Door Jan Hendriksen

In 1977 was Ton Verheul als hoofd van de Sint Willibrordusschool samen met Jan van Vliet en Pastoor Veer van de Sint Willibrordusparochie oprichter van het Ruurlo's Jongerenkoor waarvan de naam in 1987 werd gewijzigd in Markant. Doelstelling van het drietal was om met het koor meer jongeren bij de kerk te betrekken. En dat lukte. In die periode werden binnen de katholieke kerk grensverleggende muzikale 'Beatmissen' georganiseerd. Werd op de eerste avond begonnen met acht jongeren (allen meisjes) in de leeftijd van twaalf tot vijftien jaar, op de tweede avond meldden zich al 24 enthousiaste jongeren. "Het waren veelal oud-leerlingen van de school waarvan ik hoofd was. Ik kende de jongeren bijna allemaal stuk voor stuk. Tegen enkele jongens heb ik gezegd dat ze beter konden wegblijven. Die zaten altijd de 'klieren'", zo herinnert Verheul zich. Vol enthousiasme nam Verheul de taak van dirigent op zich. In eerste instantie werd er kerkelijke muziek gezongen en ter ere van het vijf jarig bestaan werd een LP uitgebracht. Het van origine katholieke koor breidde zich uit en werd een oecumenisch koor. Ton Verheul: "De jongeren werden volwassen en hebben bij het tienjarig bestaan voor een nieuwe naam gekozen: Markant." Daarnaast kreeg het koor ook een heel ander gezicht, maakte een flinke ontwikkeling door en kwam op een beduidend hoger kwaliteitsniveau te staan. "En dat was de verdienste van Ton. Hij heeft ons veel gegeven met zijn enthousiasme, muzikale kennis en inzet zonder het aspect gezelligheid uit het oog te verliezen", zo verklaart koorlid Jaap van Duren die meer dan 25 jaar als voorzitter van het koor met Ton Verheul optrok.

Muzikale en creatieve ei
Door de jaren heen heeft Markant veel optredens verzorgd, waarbij het een heel ander repertoire zingt, zoals popsongs, ballades en nummers uit musicals. Dit soort muziek wordt ook ter gehore gebracht bij het lustrumjubileum, eens in de vijf jaar. Dan worden er avondvullende voorstellingen gegeven waarin naast zang ook het showelement niet ontbreekt.
"En daarbij kon ik mijn muzikale en creatieve ei helemaal kwijt", aldus Verheul die ook actief was binnen de Apeldoornse Operette Vereniging. Markant staat anno 2016 voor een koor bestaande uit bassen, tenoren, alten en sopranen waardoor veel nummers vierstemmig worden gezongen. Ton: "We zijn altijd verbonden gebleven met Sint Willibrorduskerk en zingen nog steeds enkele malen per jaar tijdens een kerkdienst. Ook op hoogtijdagen als Kerstmis en Pasen."

Ton Verheul die in 1978 samen met wijlen dirigent Jan van Rijnswou van het inmiddels opgeheven koor Sursum Corda de Kerst Inn in Ruurlo introduceerde werd in 2008 Koninklijk onderscheiden (Lid in de Orde van Oranje Nassau). Tijdens zijn laatste kerkdienst met Markant werd hem de Willibrord Plaquette met bijbehorende oorkonde uitgereikt.

Zaterdag 30 januari tussen 16.00 en 17.30 uur wordt Verheul in zaal De Keizerskroon een afscheidsreceptie aangeboden.