Medewerkers van het Rode Kruis sorteren de ingezamelde kleding. Staand links: voorzitter Hans Klanderman. Foto: Rob Weeber
Medewerkers van het Rode Kruis sorteren de ingezamelde kleding. Staand links: voorzitter Hans Klanderman. Foto: Rob Weeber Foto: Verona Westera

Rode Kruis zamelt kleding in

BERKELLAND - Afgelopen zaterdag hield het Rode Kruis een eenmalige, landelijke inzamelingsactie voor kleding en schoeisel.

Door Rob Weeber

Doel van de inzameling is de hulp aan vluchtelingen die een tijdelijke verblijfsplaats in ons land hebben. De inzameling geschiedt via zogenaamde Welkom Winkels, tijdelijke winkel die dichtbij de opvangplaatsen zijn gesitueerd.
Ook in Berkelland was kleding welkom, zij het dat er in de gemeente geen Welkom Winkel bestaat.

Voorzitter Hans Klanderman van het Rode Kruis afdeling Berkelland noemt de actie een groot succes. "We hebben hier geen Welkom Winkel omdat er in Berkelland geen tijdelijke opvangplek voor vluchtelingen is. Daarom zamelen we hier in ons kantoor aan de Haarloseweg in Borculo in.
Dat weerhoudt de mensen er overigens geenszins van om hun kleding hier in te leveren. Het loopt de gehele dag goed door. Bij voorkeur hebben we bepaalde kleding, waaronder kleine maten voor heren.

Praktijk
De praktijk is echter dat we alle mogelijke maten aangeboden krijgen, maar we houden desalniettemin niets achter. Er zijn genoeg andere kledinginzamelaars, zoals het Leger des Heils, waar we het kwijt kunnen.

Na afloop van de actie brengen we de kleding naar Apeldoorn, het districtskantoor Noordoost-Gelderland van het Rode Kruis, waarna het naar behoefte onder de Welkom Winkels wordt verdeeld.
Deze actie stopt na vandaag. Dat heeft te maken met de manier van werken van het Rode Kruis. Het komt alleen in actie als het echte nodig is, als er acute nood is."