Hans van der Vleuten. Foto: PR
Hans van der Vleuten. Foto: PR Foto:

Van der Vleuten wil Achterhoek met zen gelukkiger maken

LOCHEM - "Zen heeft voor mij niets mysterieus", vertelt de Lochemse zenleraar Hans van der Vleuten over de boeddhistische concentratie-meditatie. "Zen is aandacht, dat wat je doet, zo goed mogelijk doen." Vanuit zijn meditatieruimte aan huis probeert de Lochemer zo veel mogelijk mensen uit de regio gelukkiger te maken. Op 30 en 31 januari zijn er proeflessen te volgen en in februari starten de nieuwe beginnerscursussen.

Van der Vleuten is een Brabantse boerenzoon die inmiddels al weer vele jaren in het Achterhoekse Lochem woonachtig is. Hij maakte carrière in de agrifoodwereld, was onder meer directeur van een coöperatieve kuikenbroederij in Groenlo.
Een baan die vanzelfsprekend de nodige druk en stress met zich meebrengt. Ruim tien jaar geleden kwam hij op een punt dat het steeds lastiger werd rust te vinden. "Ik kon malende gedachten moeilijk van me afzetten en besloot daarom mezelf aan te pakken", kijkt de oud-directeur terug. Hij raakte destijds in contact met zenleraar Rients Ritskes.
Aanvankelijk ging de nuchtere Van der Vleuten met enige reserve naar de cursus. Hij herinnert zich dat hij zelfs op het punt stond er de brui aan te geven. "Op een gegeven moment gingen we aan loopmeditatie doen. We moesten in een rijtje achter elkaar aan lopen. Ik dacht: 'dit is niets voor mij'. Alles in mijn lijf protesteerde en ik wilde bijna de ruimte uitlopen. Door de lessen van Rients op te volgen en aandacht te hebben voor mijn lichaam, kwam het toch goed. Ik begon mijn hartslag te tellen en kwam helemaal tot rust. Ook in het dagelijkse leven."
Nu Van der Vleuten zelf les geeft, ziet hij nu dat ook zijn leerlingen dezelfde ervaring hebben bij het volgen van zijn cursussen. "Vaak moeten ze eerst een drempel over. Ik doe er alles aan om ze thuis te laten voelen, het vreemde makkelijk te laten aanvoelen."
De Lochemer slaagt daar meestal wel in. "In 2015 heb ik 105 cursisten mogen verwelkomen. Daarvan zijn er ongeveer 90 zeker gelukkiger geworden", vertelt hij. Het zijn mensen die rust willen vinden in hun drukke bestaan, mensen die voor moeilijke keuzes staan, maar ook zijn er cursisten die geen problemen hebben.
Introductiecursus
Tijdens een introductiecursus wordt de cursist de basisbeginselen van zenmeditatie bijgebracht. In vijf maanden tijd leert hij aan de hand van de theorie van zenmeester Rients Ritskes mediteren en het vergroten van aandacht en bewustzijn. Verder komen onder andere de onderwerpen doelen stellen en evalueren, keuzes maken, aandacht, geluk, omgaan met stress, symbolen en verlichting aan de orde. Na afloop is de cursist zelf in staat om te mediteren. "Door dit dagelijks twee keer twintig minuten te doen en daarnaast ook regelmatig te sporten, zal men zich een stuk gelukkiger gaan voelen."


Zen.nl Lochem
Watermoleneiland 4
7241 VS Lochem
Tel: 06-19253151 en 0573-255650
E-mail: hansvdvl@zen.nl
www.zen.nl/lochem