Henk Eenink en Ans Berendsen met hun hondje Dara op een van hun uitgezette wandelroutes. Foto: Jan Hendriksen.
Henk Eenink en Ans Berendsen met hun hondje Dara op een van hun uitgezette wandelroutes. Foto: Jan Hendriksen. Foto: Jan Hendriksen

In de race voor mooiste wandeling van Nederland

Ruurlo - Een van hun wandelingen uit een serie van inmiddels veertien uitgeschreven wandelroutes met als thema 'Mooi Achterhoek' is genomineerd als mooiste wandeling in Nederland. En daar zijn Ans Berendsen (50) en Henk Eenink (52) uit Ruurlo best wel een beetje trots op. Tot en met 3 februari kan men via de website www.wandelzoekpagina.nl een stem uitbrengen. Henk Eenink en Ans Berendsen hopen met hun wandeling 'Mooi Achterhoek route: Ruurlo rondom de Baakse Beek' mee te dingen naar de titel 'Mooiste wandeling 2016 van Nederland'. Op basis van het aantal downloads en reacties van wandelaars is een voorselectie gemaakt uit de duizenden wandelingen die in 2015 gepubliceerd zijn op de wandel zoekpagina.

Door Jan Hendriksen

Ans Berendsen en Henk Eenink zijn al een jaar of vijf enthousiaste en fervente wandelaars die sinds vorig jaar zomer onder de titel 'Mooi Achterhoek' wandelroutes schrijven en deze plaatsen op de landelijke wandel website. "Al wandelend door de Achterhoek kwamen we al snel op de naam 'Mooi Achterhoek'", zo verklaart het tweetal. Onder deze naam schrijven Ans en Henk wandelroutes met een afstand van vijftien tot en met twintig kilometer. Henk: "We proberen zoveel mogelijk paden en wegen te mijden die al opgenomen zijn in gemarkeerde en bestaande routes. We gaan dan ook regelmatig buiten de gebaande paden om." Vorig jaar hebben Ans en Henk in totaal veertien wandelingen op de website geplaatst. Negen starten er vanuit Ruurlo (Kerkplein of parkeerplaats Doolhof), twee vanuit Veldhoek (Eetcafé Veldhoek) en drie vanuit Barchem (Kaleberg). De routebeschrijving en GPS- bestanden zijn gratis te downloaden via: www.wandelzoekpagina.nl. (trefwoord: mooi Achterhoek). Alleen voor een wandelkaart moet men zich persoonlijk inschrijven op de website. En wil men vooraf al genieten van de wandeling? "Dat kan via onze facebookpagina: Mooi Achterhoek. Hier worden de wandelingen al in het kort door ons beschreven en kan men genieten van de vele foto's die we tijdens de wandelingen hebben gemaakt." Wekelijks lopen Henk en Ans ongeveer vijftig kilometer. Trouw vergezeld door hun hondje Dara. "En op deze manier kunnen anderen ook meegenieten van de onze routes die wij wandelen", zo zegt Ans. De routes worden zeer zorgvuldig samengesteld en een aantal malen 'voorgelopen' of ze correct zijn omschreven. De veertien routes zijn inmiddels al vele duizenden malen gedownload en Ans en Henk ontvangen via de website ook allerlei positieve reacties. Henk: "En dat doet ons uitermate goed." Momenteel is men bezig om een aantal routes met als uitvalsbasis Hengelo samen te stellen. En we willen het nog verder in de Achterhoek gaan uitrollen."

Henk Eenink en Ans Berendsen op een van hun uitgezette wandelingen. Foto: Jan Hendriksen.
Henk Eenink en Ans Berendsen op een van hun uitgezette wandelingen. Foto: Jan Hendriksen.