Aan de Kaartmarathon van Barchem namen 51 deelnemers deel. Foto: Jan Hendriksen.
Aan de Kaartmarathon van Barchem namen 51 deelnemers deel. Foto: Jan Hendriksen. Foto: Jan Hendriksen

Wil Wijs en Hendrika Leussink

winnaars 10e kaartmarathon Barchem

Barchem – Wil Wijs uit Vorden en Hendrika Luessink uit Lochem zijn zaterdag 16 januari uitgeroepen tot winnaars van de tiende kaartmarathon van Barchem. Wil Wijs won in de Schotzaal van dorpshuis 't Onderschoer het klaverjastoernooi, Hendrika Leussink het jokeren. In totaal namen 51 deelnemers (24 klaverjassers en 27 jokeraars) deel aan het tweede lustrumtoernooi dat namens 't Onderschoer door Joke Klein Geltink was georganiseerd.

Door Jan Hendriksen

Aan de ruim acht uur durende kaartmarathon namen niet alleen 'kaarters' uit Barchem deel, die normaliter ook aan de veertien daagse competitie van 't Onderschoer deelnemen. Vanuit de hele regio hadden de fanatieke kaartleggers zich zaterdag al vroeg gemeld in 't Onderschoer. Vorden, Harfsen, Bathmen, Ruurlo, Borculo en Laren waren zo maar een aantal plaatsnamen vanwaar men naar Barchem was gekomen. Een van de oudste en trouwste deelnemers aan de marathon was Wim Haijtink (81) uit Lochem. Samen met zijn plaatsgenoot Jan Stokkink (73) en Dinie Lammertink (75) uit Nettelhorst wierp Haijtink geraffineerd zijn kaarten telkens op tafel. Barchemer Albert Wonnink (64) was voor de tweede maal van de partij. Vorig jaar pakte Wonnink na dertig jaar weer het kaartspel ter hand. "Het is net als bij het schaatsen en zwemmen. Je verleert het niet na al die jaren niet." Na ruim acht uur toen de klaverjassers negen 'boompjes' en de jokeraars tien 'potjes' hadden gespeeld maakte Joke Klein Geltink de eindbalans op. "Het was weer een gezellig toernooi met een goede deelname." Tijdens de middagpauze genoten de deelnemers van een stamppottenbuffet. Als aandenken aan de tweede lustrumeditie ontvingen alle deelnemers een pen.

Einduitslag
Einduitslagen: Klaverjassen: 1. Wil Wijs uit Vorden 16185 punten; 2. Frans Kappert, Lochem 15011; 3. Frans Kosse, Vorden 14582. Jokeren: 1. Hendrika Leussink, Lochem 96; 2. Marian Hengeveld, Barchem 102; 3 Riet van Ditshuizen Barchem 104.