Joke Klumper. Foto: Bas Weetink.
Joke Klumper. Foto: Bas Weetink. Foto:

Steengruis, Houtsnippers en Glassplinters

BERKELLAND - Het kunstzinnig boekje 'Steengruis, Houtsnippers en Glassplinters' is de opvolger van 'Oude meesters van nu', de serie portretten over Achterhoekse kunstschilders die recent in het Achterhoek Nieuws heeft gestaan. De titel is wederom als knipoog bedoeld, echter dit keer niet naar het verleden, maar naar het heden, naar de passie waarmee diverse Achterhoekse 3D kunstenaars hun objecten vervaardigen. In het boekje zijn 22 kunstobjecten van steen, hout, brons, keramiek, glas en edelmetaal opgenomen, stuk voor stuk pareltjes van bevlogen kunstenaars. Naast hun werk geven de kunstenaars ook een inkijk in hun privéleven, in de weg die ze hebben afgelegd om hun talent te kunnen ontwikkelen. Bijzonder dank ook gaat uit naar muze en kunstminnaar Frank Weetink, de man die letterlijk het gezicht achter het initiatief is. Vandaag is het tweede portret in de serie van 13 dat wekelijks in de krant verschijnt.

Beeldhouwster Joke Klumper

"Kunst is iets wat je op de een of andere manier prikkelt, iets dat je bij blijft. Het gaat hier niet zozeer om de voorstelling, maar meer de vormgeving, zoals een verrassende compositie of perspectief of de keuze of combinatie van fragmenten of het materiaal. 'Mooi' (schoonheid) en technische perfectie zijn wat mij betreft geen termen om kunst te omschrijven. Originaliteit is wat mij betreft wel een belangrijk aspect."
Joke Klumper (1957) koos na de middelbare school voor de kunstacademie in Arnhem, waar ze haar eerstegraads lesbevoegdheid behaalde in ruimtelijke vormgeving en kunstgeschiedenis. Ze startte daarna haar carrière in het onderwijs en geeft nog steeds les aan de HAVO/VWO bovenbouw van het Twents Carmel College, locatie De Thij, in Oldenzaal. Hoewel haar afstudeerrichting destijds design betrof, raakte ze in de ban van het beeldhouwen en begon met het maken van beelden. De fascinatie voor het maken van beelden zat diep en zou nooit meer weggaan, ondanks dat ze er een aantal jaren tussenuit is geweest. Gedurende die sabbatical periode besefte ze dat ze het fysieke element van beeldhouwen miste. In haar professionele carrière werd ze hoofdzakelijk mentaal belast, beeldhouwen echter zorgde voor ontspanning door fysieke inspanning.
Doordat ze de balans zoekt tussen het fysieke en mentale, bewerkt ze steen geheel met haar handen en niet machinaal, ongeacht de hardheid van de betreffende steensoort. Haar keuze voor een steen wordt echter niet alleen bepaald door de soort, maar meer door de vraag of ze er iets in ziet. De vorm van de steen moet als het ware parallel lopen aan het resultaat dat ze in gedachte heeft. Met haar ontwerp streeft ze ernaar om zo min mogelijk steen weg te halen. Deze gedachtegang probeert ze ook aan haar leerlingen over te brengen, Het gaat eerst om vormassociatie en daarna pas om de bewerking van de steen.
Haar voorkeur voor beelden gaat uit naar portretten (koppen) en vrouwenlichamen. Kenmerkend voor haar beelden zijn de combinatie van ruwe en gladde delen aan een bewerkte steen. Dit roept in haar ogen een zeker spanning op. Het hiernaast afgebeelde portret is gemaakt van Braziliaans speksteen, een vrij zachte steensoort. Het betreft een zogenaamd 'gedeformeerd' beeld, wat wil zeggen dat de uitbeelding niet geheel conform de werkelijkheid is. De wenkbrauwen en neus bijvoorbeeld zijn buitenproportioneel. De beelden van Joke zijn op afspraak in haar eigen tuin te bezichtigen.
https://nl.pinterest.com/dutchmallum/


Steengruis, houtsnippers en glassplinters is een initiatief van fotograaf Bas Weetink (www.basweetink.nl) en schrijver/uitgever Rob Weeber (www.vanatoto.com). Belangstellenden kunnen het boekje met tweeëntwintig 3D kunstenaars bestellen via rob@vanatoto.com. De prijs bedraagt € 10.

Werk van Joke Klumper. Foto: Bas Weetink.
Werk van Joke Klumper.
Joke Klumper. Foto: Bas Weetink.
Werk van Joke Klumper.