Met hun toezegging voor de Actie Kerkbalans laten de leden van de kerken weten welke waarde zij hechten aan het vele werk dat door hun kerk wordt verricht. Foto: PR.
Met hun toezegging voor de Actie Kerkbalans laten de leden van de kerken weten welke waarde zij hechten aan het vele werk dat door hun kerk wordt verricht. Foto: PR. Foto: Jan Hendriksen

Actie Kerkbalans start met klokgelui

Ruurlo/Borculo - Volgende week gaat de actie Kerkbalans van start. Deze jaarlijkse geldwervingsactie is voor de deelnemende kerken de belangrijkste bron van inkomsten. Op zaterdag 16 januari om exact 12.00 uur luiden eendrachtig de kerkklokken in Ruurlo, Borculo, Geesteren, Gelselaar, Haarlo en nog heel veel andere plaatsen in ons land om aandacht te vragen voor Kerkbalans.

Honderden vrijwilligers gaan komende week op stap om alle leden van de kerken en parochies te bezoeken. Alleen al in Ruurlo worden zo'n 1.800 adressen bezocht door ongeveer honderd vrijwilligers vanuit de protestantse en veertig vrijwilligers vanuit de rooms-katholieke kerk.

Op elk adres wordt een toezeggingsformulier achtergelaten dat een week later weer wordt opgehaald. Nadat de toegezegde bedragen zijn opgeteld is er duidelijkheid over de financiële ruimte die er dit jaar is voor het vele werk dat in de kerken wordt verzet.

Voor alle kerken is Kerkbalans van strategisch belang. Misschien is het nog beter om te spreken van levensbelang. Ook in onze regio hebben de kerken te maken met teruglopende ledentallen, terwijl de kosten eerder hoger dan lager worden.
Voor de kerkgebouwen, de werkers in de kerk, de activiteiten voor zieken, ouderen en jongeren is geld nodig.

Inkomsten
De opbrengst van Kerkbalans is in vele kerken goed voor ongeveer 65 procent van alle inkomsten. Dat maakt meteen duidelijk wat Kerkbalans betekent voor de continuïteit van het werk van de kerken.

Iedere kerk heeft een streefbedrag in de begroting staan. Als dat niet wordt gehaald moet er worden bezuinigd en kan een deel van het werk niet langer doorgaan. De kerken doen een dringend beroep op hun leden om die situatie te helpen voorkomen.