De vrijwilligers Adri Roskam, Johanna Rensenbrink, Inge Lievestro en Annie Seleski (v.l.n.r.) waren vorige week in de winkel aan het balansen. Foto: PR.
De vrijwilligers Adri Roskam, Johanna Rensenbrink, Inge Lievestro en Annie Seleski (v.l.n.r.) waren vorige week in de winkel aan het balansen. Foto: PR. Foto: Jan Hendriksen

Wereldwinkel viert 30-jarig bestaan

Ruurlo – De Wereldwinkel in Ruurlo bestaat dit jaar dertig jaar. In dit kader vinden gedurende 2016 allerlei acties plaats waarbij het getal dertig centraal staat. Zo zal burgemeester Joost van Oostrum van de gemeente Berkelland donderdag 14 januari de eerste stempelkaart van de Wereldwinkel in ontvangst nemen. Bij elke drie euro aankoop krijgt men een stempel. Bij een volle kaart met dertig stempels krijgt men bij aankoop van een non-food artikel naar keuze dertig procent korting. De eerste stempel krijgt men op 14 januari gratis.

Door Jan Hendriksen

Klein, maar knus en gezellig. Zo kan men de Wereldwinkel aan de Dorpsstraat 72 het best omschrijven. En het gaat goed met de winkel. Vorig jaar was het een goed jaar. De verkoop van originele cadeaus en (h)eerlijke levensmiddelen uit andere culturen nam toe. "Na wat mindere jaren met een neerwaartse omzet, nam de verkoop vorig jaar weer duidelijk toe. En daar zijn we ontzettend blij mee", zo verklaren Carin Groothuijzen die de inkoop van producten voor de Wereldwinkel verzorgt en Aldert Abbas die voorzitter is van de Ideële Stichting Wereldwinkel Ruurlo. Bijna twintig vrijwilligers 'runnen' de winkel.

In de Wereldwinkel gaan commercie en idealen hand in hand. De Wereldwinkel verkoopt originele cadeaus en (h)eerlijke levensmiddelen uit andere culturen. Carin Groothuijzen: "We ontwikkelen ons steeds meer tot de cadeauwinkel van Ruurlo. Onze artikelen zijn gemaakt met respect voor mens en milieu. Wereldwinkelcadeaus zijn authentiek, ambachtelijk en soms zelfs volgens eeuwenoude tradities gemaakt, maar natuurlijk wel met een hedendaags tintje."De cadeaus zijn afkomstig uit landen als India, Zimbabwe, Vietnam en Peru. Van houtsnijwerk en keramiek tot sieraden en foodproducten. Wat wil de Wereldwinkel?

Aldert Abbas: "Een eerlijke handel. Eerlijke handel staat namelijk voor een gelijkwaardige manier van handelen. Gebaseerd op dialoog, transparantie en respect. De Wereldwinkel geeft koffieboeren, houtsnijders en kermisten een stem. Met het inkomen dat zij verdienen door de verkoop van hun producten kunnen zijn een beter leven opbouwen."

Geschiedenis
De geschiedenis van de Ruurlose Wereldwinkel gaat terug naar 1986. Toen begon 'Meester Tobi' vanuit zijn huis met de verkoop van 'eerlijke koffie'. Max Havelaar koffie zoals die toen genoemd werd. Er was zoveel belangstelling voor de producten dat de verkoop aan huis niet praktisch meer was. De Nederlands-hervormde kerk stelde het voorportaal van de Dorpskerk op marktochtenden ter beschikking. En vanaf 1992 sierde een eigen kraam de weekmarkt. In 1997 kon de Ideële Stichting Wereldwinkel Ruurlo de kiosk van de collega's uit Nijmegen overnemen.

En sinds de verbouwing van de Coop begin 2000 zijn ze gevestigd in de voormalige personeelskantine van de Coop. Inmiddels is het productaanbod enorm uitgebreid. Het accent verschoof van fair trade food naar cadeauartikelen uit de hele wereld. Hoewel er nog steeds een flink assortiment levensmiddelen verkocht wordt komen de klanten nu vaak voor cadeautjes voor speciale momenten in het leven.

Acties
In het kader van het dertig jarig bestaan vinden er gedurende 2016 naast de stempelkaartactie diverse andere acties plaats. Zo ontvangen alle moeders van 30 jaar op Moederdag (zondag 8 mei) een attentie en zal tijdens de Meimarkt (zondag 15 mei) een kraam worden ingericht met dertig artikelen met korting. Ook tijdens (H)eerlijk Ruurlo (zondag 19 juni) en de Braderie (woensdag 10 augustus) wordt deze actie herhaald.

Wereldwinkel Ruurlo is van dinsdag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur geopend. Vrijwilligers zijn ook welkom. Voor meer informatie: Carin Groothuijzen, tel. 0573 453734.