Henk Vruggink tussen zijn cd verzameling. Foto: Jan Hendriksen.
Henk Vruggink tussen zijn cd verzameling. Foto: Jan Hendriksen. Foto: Jan Hendriksen

Henk Vruggink neemt afscheid van Stichting Vrienden van de Bargkapel

Ruurlo - Zijn grote passie: Volksmuziek en dan specifiek Egeländer, Tsjechische en Oberkraïner blaasmuziek. Henk Vruggink (68) uit Ruurlo is groot kenner van dit genre muziek. Wekelijks verzorgt het bij de lokale radio omroep Achterhoek FM al 22 jaar lang het muziekprogramma 'Lustige Heinrich'. Niet alleen lokale luisteraars zitten elke donderdagavond van 20.00 tot 22.00 uur aan de radio gekluisterd. Ook via internet luisteren zowel nationale als internationale liefhebbers mee. Komende zondag neemt Henk Vruggink tijdens het traditionele Nieuwjaarsconcert als voorzitter afscheid van Stichting Vrienden van de Bargkapel van de Barchemse muziekkapel de Bargkapel. Een kapel die hij een zeer warm hart toedraagt en die dit jaar haar vijftig jarig bestaan viert.

Door Jan Hendriksen

Henk Vruggink speelt zelf geen blaasinstrument. Maar zijn kennis over blaasmuziek en dan specifiek Egeländer, Tsjechische en Oberkraïner is ongekend. Donderdagavond 14 januari verzorgt hij inmiddels de 1108ste uitzending van 'Lustige Heinrich'. Toen in februari 1994 op donderdagavond een plek vrij kwam in de programmering greep Vruggink zijn kans. Hij stelde direct een programma samen rond zijn favoriete muziek met als titel 'Lustige Heinrich'. Een titel die is afgeleid van Vruggink's favoriete Duitse televisieprogramma 'Der Lustige Musikanten'. Hij bereidt zich wekelijks gedegen voor op zijn twee uur durende programma. "Ik verzamel altijd uitgebreide informatie en documentatie van de kapellen en blaasorkesten die ik in mijn programma laat horen. Ook luister ik tijdens televisie-uitzendingen en concerten, hoe de naam van de kapellen en de nummers precies moeten worden uitgesproken. En dat is niet altijd even gemakkelijk."

Een specifieke voorkeur heeft Vruggink niet. Of het nu Egeländer, Tsjechische of Obekraïner muziek is, alles is hem even lief. Vruggink heeft in zijn privécollectie, waaruit hij put voor de uitzendingen, momenteel ruim tweeduizend cd's. Daarnaast staan er in de radiostudio er ook nog een kleine duizend. Ook weten talloze kapellen en blaasorkesten uit heel Nederland maar ook daarbuiten de weg naar hem te vinden. Zijn radioprogramma wordt zelfs in Duitsland en Oostenrijk middels muziek- en fanclub bladen aangekondigd. Henk Vruggink is al heel lang 'fan' van de Barchemse muziekkapel de Bargkapel. De Bargkapel heeft een fanclub van ongeveer tweehonderd blaasmuziekliefhebbers, Stichting Vrienden van de Bargkapel. Deze stichting staat volledig los van de Bargkapel en heeft een eigen bestuur waarvan Henk na vijftien jaar afscheid neemt. De laatste tien jaar was de Ruurloër voorzitter. De vriendenkring verzorgt voor haar leden 'volksstümliche' avonden altijd met medewerking van de Bargkapel. Als voorbeeld kunnen we hier het Nieuwjaarsconcert noemen van komende zondag, aanvang 11.30 uur bij HCR In de Groene Jager in Barchem en het jaarlijkse concert dat De Barkapel in maart in Ruurlo verzorgt. Hierbij wordt het optreden gecombineerd met gastoptredens van andere kapellen of ensembles.

Afscheid
Tijdens het Nieuwjaarsconcert wordt afscheid genomen van Henk Vruggink als voorzitter en de nieuwe voorzitter Riet Welgraven uit Warnsveld voorgesteld. Ook wordt er een afgerond project van de stichting bekend gemaakt en het resultaat gepresenteerd. Uiteraard hebben de muzikanten van de kapel weer nieuwe nummers opgenomen in het repertoire, Kaarten kan men bestellen via tel. 0575 526423 of 0573 441478 of e-mail: vrienden@bargkapel.nl.