Extra huisvesting vluchtelingen in Berkelland nodig

In 2014 en 2015 niet aan taakstelling voldaan

BERKELLAND - Elk jaar krijgen gemeenten in Nederland door het Rijk een taakstelling opgelegd voor het aantal op te vangen vluchtelingen. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) koppelt vluchtelingen aan een bepaalde gemeente. De gemeente is vervolgens verantwoordelijk voor de opvang en het creëren van passende woonruimte. Berkelland heeft in 2014 en 2015 niet geheel aan haar taakstelling inzake opvang voldaan.

Door Rob Stevens

Voor de eerste helft van 2016 moet huisvesting gerealiseerd worden voor 53 vluchtelingen. In totaal verwacht de gemeente in 2016 op 115 op te vangen personen uit te komen, en op 145 als daarbij de nog in te lopen achterstand van 2014 en 2015 ook wordt opgeteld. Wooncorporatie ProWonen en de gemeente werken samen wat betreft de zorg voor (tijdelijke) huisvesting. Het aantal beschikbare sociale huurwoningen van wooncorporatie ProWonen is voor de op te vangen vluchtelingen te gering.

Het college is niet voor een omvangrijke huisvesting op één locatie. Men ziet meer in een, naast de huurwoningen, aanvullende opvang in tussen de 15 en 20 (tijdelijke) woonunits.
De voorkeur van het college gaat daarbij uit naar een spreiding van die tijdelijke locaties over de (hoofd)kernen Borculo, Ruurlo, Eibergen, Neede en Beltrum. Dit omwille van een meer kansrijke en snelle inburgering van asielzoekers in de gemeenschap. Het gaat dan om 2 à 3 tijdelijke woonunits, elk voor 8-12 vluchtelingen, op 2 à 3 nader te bepalen bouwlocaties in elk van deze kernen.

Een voorwaarde is wel dat er in ieder geval een basisschool en een levensmiddelenwinkel in de buurt moet zijn. De tijdelijke woonunits hebben geen invloed op de gemeentelijke woningbouwopgave omdat ze binnen tien jaar weer worden gesloopt. Deze maand komt een gemeentelijk voorstel met mogelijk geschikte locaties.

Meer uitgebreide informatie hierover volgt op korte termijn. De verwachting is dat mei-juni de tijdelijke woningen worden geplaatst.