Pannenborrel voor de schaapskooi. Foto Rob Stevens.
Pannenborrel voor de schaapskooi. Foto Rob Stevens. Foto:

Pannenborrel voor schaapkooi

EIBERGEN - Marke Mallem is verantwoordelijk voor het onderhoud en de inrichting van 40 hectare Berkeloever rond Eibergen. De inzet van de stichting is de aantrekkelijkheid van het gebied te behouden en zelfs te vergroten. Rond Eibergen zijn allerlei activiteiten gaande in het kader van het gemeentelijk project 'Beleef Berkel'.

Door Rob Stevens

Twee bruggen maken een nieuwe oversteek van de oude en grote Berkeltak mogelijk; de gerenoveerde spoorbrug is weer terug geplaatst; bij de Stokkersweg komt een oeverzwaluwwand; achter de Malleme Molen komt een vissteiger voor mindervaliden; op een nog niet bepaalde plek zal het kunstwerk 'Die Badene' straks de omgeving verrijken; en in het rententgebied van de Berkel wordt een schaapskooi gebouwd. Veel ideeën komen uit de koker van Stichting Marke Mallem. In opdracht van Marke Mallem is de afgelopen maand een schaapskooi gebouwd in het retentiegebied niet ver van de Mallumse Molen, het Muldershuis en de Kruidentuin. De schaapskooi ligt in de hoek bij de oude Berkeltak en het hakhoutbosje.

Bouwbedrijf Penterman is een kleine maand bezig geweest met het storten van een betonnen fundament en de opbouw van een houtskelet. Vervolgens werden de wanden gedicht en afgelopen week dakpannen aangebracht. "Een leuke klus", zegt René ten Hage die er samen met zijn collega Edo Hemmink aan heeft gewerkt. "Een hoop niet alledaags timmerwerk, dat mag ik wel. Het houtskelet hebben we in de werkplaats gemaakt. De pannen zijn van het type 'oud-Hollands'. Die zijn nog met de hand gemaakt en op de knie in de juiste vorm gebogen."

Twee weken geleden verscheen een tak op het dak, het teken dat het hoogste punt van de constructie was bereikt. Die hint had het bestuur van Marke Mallem wel begrepen. Vrijdag werden René en Edo bezocht door het bestuur dat kwam aandragen met een fles Berkelbitter en een krat 'pannenbier'. De snijdende wind en het vroege tijdstip maakten dat de keus op een slok Berkelbitter viel.

De schaapskooi is er om het gebied te verfraaien en om eventueel als onderdak te dienen voor een beperkt aantal schapen. Voor het onderhoud van het gebied maakt Marke Mallem namelijk gebruik van de diensten van schaapherder Jimmy Kemink, van O'Hara Groen uit Rekken. Die laat er een aantal keren per jaar zijn schapen grazen om opkomende vegetatie in het gebied binnen de perken te houden. De aanblik van de schaapskooi met de grazende kudde verhogen de aantrekkelijkheid van het gebied. De Midwinterhoorngroep Eibergen organiseert 20 december voor de 15e keer haar Midwinterhoornwandeling. Eén van de rustpunten is dan bij de gloednieuwe schaapskooi.