Berkelland drukt kosten innen belasting

BERKELLAND - Het ligt in de bedoeling dat vanaf volgend jaar de werkzaamheden rondom het heffen en innen en van gemeentelijke belastingen en de WOZ wordt onder gebracht bij het Gemeentelijk Belastingkantoor Twente (GBT). In eerste instantie is dat voor een periode van 5 jaar. De Twentse gemeenten zijn al aangesloten bij het GBT. De Gelderse gemeente Bronkhorst zal, net als Berkelland, met ingang van het nieuwe jaar ook gebruik maken van het GBT.

Wethouder Han Boer: "Als gemeente wegen we per taak af hoe we beter af zijn, door iets zelf te doen of door het uit te besteden. Daarbij kijken we uiteraard naar de kwaliteit én de financiën." Berkelland denkt structureel jaarlijks ruim een kwart miljoen euro te besparen op deze wijze. Zonder verlies aan service en kwaliteit. Dat komt omdat medewerkers van de gemeentelijke afdeling belastingen over gaan naar het GBT. Maar ook omdat een bedrijf als het GBT over de noodzakelijke software en licenties beschikt. De kans bestaat dat de betreffende medewerkers wel in Borculo blijven gehuisvest omdat het GBT voor uitvoering van haar taken ook nog eens ruimte gaat huren in het gemeentehuis van Berkelland. De noodzakelijke eenmalige kosten denkt het college binnen anderhalf jaar terug verdient te hebben. De gemeente blijft verder verantwoordelijk voor de (tarief vaststelling van) gemeentelijke belastingen. De belastingaanslag krijgen inwoners binnen van het GBT. En ook voor vragen en informatie kan men bij het GBT terecht. Vragen die overigens ook nog steeds via de gemeente kunnen worden gesteld.


Prins Jan de Eerste

NEEDE - Jan Temmink is prins bij de Vlearmuze. Hij is getrouwd met Jolanda, samen hebben ze drie kinderen, Lars, Ruben en Silke. Ze zijn alle drie opgegroeid aan de stationsweg in Neede, zijn gelukkige trotse Needenaren. Ze wonen en werken in Neede en kennen veel mensen en vinden het een aangenaam dorp waar het prettig vertoeven is en waar van alles en nog wat valt te beleven.

Met Johan en Marijke en de kinderen zijn ze al jaren bevriend. Wat ze samen heeft gebracht is de passie voor muziek, want ze bezoeken met grote regelmaat een concert. Dit jaar werd ik door de Needse carnaval gevraagd om prins te worden. Dit vond ik een grote eer , en voor mij was er dan ook maar één adjudant waar ik voor zou gaan kiezen." Adjudant Johan (Oud Breuil) is getrouwd met Marijke, samen hebben ze drie kinderen, Jip, Mink en Pleun. Na jaren bij de politie, nu werkzaam bij De Woonplaats als programmamanager wijken. Ze wonen nu ruim 31 jaar in Neede en voelen zich er goed thuis. Johan is jarenlang actief geweest bij de optochtcommissie van de Vlearmuze.

Het was voor hem een grote verrassing dat hij dit jaar werd gevraagd als adjudant. Prachtig is het om samen met beste vriend, Prins Jan, voorop te mogen gaan in de carnaval en de optocht. De voorpret en de steun van de echtgenotes zijn ingrediënten die er voor zorgen dat je "zin" in carnaval krijgt en er voor de volle 100% voor tegenaan gaat. Veur mekare met mekare.