Het Seniorenorkest De Achterhoek (eigen foto).
Het Seniorenorkest De Achterhoek (eigen foto). Foto: PR

'Interprovinciaalseniorenblaasorkestherfstfestival'

EIBERGEN - Muziek maken is van alle dag, maar vooral ook van overdag en dat principe huldigt het Seniorenorkest De Achterhoek dan ook letterlijk. Het orkest bestaat uit gepensioneerde musici die overdag een zinvolle hobby willen uitoefenen. Zij willen niet stil zitten na hun werkzame leven en hebben plezier aan het samen muziek maken. De eerste play-in voor oudere muzikanten dateert al uit de zeventiger jaren van de vorige eeuw en vormde het startsein voor het ontstaan van diverse seniorenorkesten in den lande. Het Seniorenorkest De Achterhoek werd in 1992 opgericht op initiatief van Needenaar Gerrit Hondorp. De leden zijn allen gepensioneerd en veelal afkomstig uit harmonie- en fanfareorkesten. Het jongste lid is 50 jaar en het oudste inmiddels 88 jaar.

Door Rob Weeber

Het zijn allen bevlogen musici en afkomstig uit de gehele Achterhoek en zelfs uit Diepenheim en Rijssen. Wim Kossink uit Gelselaar is al jaren lid van het orkest en speelt de bastuba. "We zijn weliswaar een gezelligheidsgroep, maar dat wil niet zeggen dat we niet serieus zijn en geen mooie muziek willen maken. Onze beroepsdirigent, Willem Loff, begrijpt dat ouderdom met gebreken komt, maar gaat daar heel positief mee om. Dat betekent niet dat hij geen inzet verwacht. Naast de wekelijkse, gezamenlijke repetitie op donderdagmiddag verwacht hij dat we ook thuis nog een aantal keren per week het instrument ter hand nemen. Dat muziek en ouderdom goed samengaan, bewijst wel Antje Roerdink uit Groenlo die pas drie jaar terug op haar 100ste afscheid nam."
Het seniorenorkest treedt regelmatig op, zo'n 6 tot 8 keer per jaar. De doelgroep is divers en varieert van verzorgingstehuis tot caravanclub. Ook het repertoire is breed. Waren het oorspronkelijk vooral polka's, marsen en walsen die uitgevoerd werden, tegenwoordig speelt het orkest ook liedjes van de Beatles en nummers als Beauty and the Beast en Dankeschön van Bert Kaempfert. Maar de grootste uitdaging voor het orkest is volgens Kossink toch wel het nummer Silva Nigra van Markus Götz dat ze op het aanstaande 'Interprovinciaalseniorenblaasorkestherfstfestival' ten gehore brengen. Dit tweejaarlijks festival dat door het Seniorenorkest De Achterhoek in 't Spieker georganiseerd wordt, is een muziekfestival waaraan maximaal zeven blaasorkesten deelnemen. Dit jaar doet zelfs voor het eerst een Duits orkest uit Vreden mee, de Musikzug der Freiwilligen Feuerwehr Vreden. Op het festival brengt iedere deelnemer een half uur muziek ten gehore. Naast de reeds genoemde Silva Nigra, speelt het Seniorenorkest De Achterhoek onder andere ook muziek van Strauss & Co, en Glenn Miller.
Een andere deelnemer uit de Achterhoek is het VrijeTijdsOrkest, het ensemble van het Instituut voor Kunst & Cultuur Winterswijk dat in september 1984 is opgericht. De musici zijn allemaal leerlingen van de muziekschool Boogie Woogie en variëren in leeftijd van begin 40 tot 85 jaar. Zij spelen op het festival een mix van klassiek en modern, zoals Mozart Souvenir van W.A. Mozart en Andre Hazes in Concert. Het orkest staat onder leiding van twee dirigenten, Hugo Klein Severt en Gerard Roerdinkholder.
Het 'Interprovinciaalseniorenblaasorkestherfstfestival' wordt gehouden op 19 november in het Spieker in Eibergen. Om 10.00 uur 'blaast' het Seniorenorkest De Achterhoek af en om 15.10 uur begint de laatste deelnemer, het Overijsels Seniorenorkest. De toegang is gratis.
Het Seniorenorkest De Achterhoek is op zoek naar trompettisten en slagwerkers. Mochten er geïnteresseerden zijn, dan kunnen ze contact opnemen met de secretaris van het orkest mevrouw Erna Zomer uit Neede. Tel. 0545-294876.