Pompoen proeven. Foto: PR
Pompoen proeven. Foto: PR Foto: Foto: PR

'Vetpriezen' bij de Oale Schole

Volop traditie in Noordijk bij slachtvisite

NOORDIJK - Het traditionele 'vetpriezen' vindt in Noordijk plaats in en om de 'Oale Schole', Schoolweg 11 op zaterdag 21 november van 10.00 tot 16.00 uur.

Ten tijde dat er nog volop huisslachting plaatsvond was het gebruikelijk dat de naobers (buren) op slachtvisite kwamen, voor het zogenaamde vetpriezen. Het geslachte varken dat op de ladder hing werd dan door de buren geprezen. Het spek moest 'steentjesdik' zijn. "Hoo vetter, hoo better.", vond men toen. Daarop werd dan een borrel gedronken met iets van het geslachte beest erbij.

De historische vereniging 'Oud Noordijk' wil dit oude gebruik weer even doen herleven, dus zal op 21 november het hele slachtgebeuren in geuren en kleuren te zien zijn.

Het varken hangt op de ladder en hierbij wordt deskundige 'anatomische les' gegeven. Ook het 'afsnieden', het 'metsnieden', zoals dat vroeger gebruikelijk was, en worst maken worden gedemonstreerd.

Als welkomsthapje wordt de bezoeker op 'schraömkes' (kaantjes), baklever en bakbloedworst getrakteerd.

Nostalgie viert hoogtij in en rondom 'de Oale Schole'

Als randactiviteit zijn er demonstraties van oude ambachten zoals: zuurkool snijden, smidswerk, midwinterhoorns, spoormandjes, forel rokerij, ganzen hoeden, Grolsche wanten breien, knieperkes bakken en nog veel meer. Er is live harmonica muziek.

Als extra attractie is er een proeverij van groente en aardappelen uit het Oale Höfke. In het Oale Höfke (onderdeel van 'Oud Noordijk') worden (biologisch) 'vergeten' groente en kruiden verbouwd. De vergeten (ouderwetse groenten) worden op een moderne manier klaargemaakt. Allerlei gerechten worden ter plekke gemaakt.

Tegelijkertijd is er een creatieve markt in het Haarhoes, naast de Oale Schole. In tegenstelling tot de oude ambachten rondom het vetpriezen, komen hier de moderne technieken aan bod, zoals het maken van poppenkleertjes, groendecoraties, zijden sjaals, sieraden van glas, schilderijen, groendecoraties, houten speelgoed, schorten, kussens, hout braden, wilgentenen vlechten, gebreide sjaals, gehaakte poncho's en veel meer.


Joh. Reurink, 0545291832, www.oudnoordijk.nl