Het team van Stroet.
Het team van Stroet. Foto: PR

Kwart eeuw Bakkerij Stroet

NEEDE - Toen Marcel en Mirjam Stroet 25 jaar geleden hun Bakkerij Stroet begonnen in Neede, was dat met de bedoeling dat het een eenmanszaak zou blijven. "Maar daar is niet veel van terecht gekomen", lacht Marcel. Komende week wordt met de klanten het 25-jarig bestaan gevierd.

Om terug te blikken op de afgelopen 25 jaar heeft Mirjam heeft tal van fotoalbums en albums vol krantenknipsels verzameld. Ze zijn een handig naslagmiddel om in woord en beeld te zien wat er allemaal is gebeurd in een kwart eeuw Bakkerij Stroet.

In 1990 namen Marcel en Miriam, beiden geboren en getogen in Beltrum, de bakkerij aan de Borculoseweg over. Marcel werkte daarvoor in loondienst bij een bakker in Ruurlo. "Het voornemen was een eenmanszaak. Ik zou bakken en Mirjam verkopen in de winkel", weet Marcel nog goed. Maar al na een week liep er een tweede bakker rond. Die ochtend, een week nadat Bakkerij Stroet de deuren had geopend, kwam Jan Hilhorst in de zaak. Hij had vele jaren een bakkerij in Lochuizen, maar was even daarvoor gestopt omdat hij pensioengerechtigd was. Jan heeft nog 20 jaar, tot zijn 80ste, meegeholpen in de bakkerij. Na een kleine 2 maanden kwam er om diezelfde reden - de zaak liep vanaf het begin ontzettend goed - een winkelmeisje in dienst. Niet veel later kwam daar een banketbakker bij, die nog altijd bij Stroet werkt.

In de loop der jaren zouden nog verschillende verbouwingen volgen. Omdat na elke verbouwing de mogelijkheden weer groter waren en het aanbod uitgebreid kon worden, kwamen er weer meer klanten, waardoor op den duur een volgende verbouwing volgde om aan de toenemende vraag te kunnen voldoen. Al die jaren kende Marcel een vast ritme: 's nachts rond half een ging hij aan het werk. Mirjam stond zes dagen in de week in de winkel. Sinds zoon Twan in de zaak is gekomen, in 2012, is dat anders geworden. Twan heeft de dagelijkse leiding over de bakkerij overgenomen. Marcel richt zich meer op het maken van bonbons, de workshops en het nodige 'regelwerk'. Mirjam staat nog zo'n vier dagdelen in de winkel, doet de boekhouding, regelt de bestellingen en etaleert.
Marcel Stroet is geen doorsnee ondernemer. Hij was en is nog altijd in voor 'gekkigheid' en weet zijn klanten te boeien met pakkende slogans en bijzondere thema's. Zeg 'toet toet toet...' en vrijwel al zijn klanten zullen het herkennen. Het was vele jaren de slogan van Bakkerij Stroet. En op die kreet zijn heel veel varianten bedacht.

Feestweek
Het zilveren jubileum is onlangs al met het personeel gevierd. "Ik heb een verhaaltje gehouden, waarin ik de afgelopen 25 jaar heb doorgenomen. Toen was de avond al bijna voorbij", lacht Marcel, die niet om een woordje verlegen zit.In de week van 2 tot en met 7 november word het 25-jarig bestaan met de klant gevierd. Thema hierbij is '25 jaar brood op de plank'. Het personeel gaat gekleed in speciale shirts en elke klant krijgt een brood mee naar huis. "Als bedankje, want dankzij de trouwheid van de klant kunnen wij bestaan", zegt Mirjam.
Inmiddels richten Marcel en Mirjam zich alweer op de volgende uitdaging. De naburige bioscoop, die ze in 2012 aankochten, wordt verbouwd tot een soort van overdekte markthal + parkeerhal de bioscoop wordt weer hersteld zoals hij er in de begin jaren uitzag. Het gaat een open gebouw worden waar je zo met de auto,fiets doorheen kan. Er zullen ook geregeld thema evenementen zijn waarbij men kan denken aan een Kerstmarkt die meerdere dagen te bezoeken is of een Oliebollen mc drive.