Winnares Jo Huijsman-Nammansma uit Neede. Foto Rob Weeber.
Winnares Jo Huijsman-Nammansma uit Neede. Foto Rob Weeber. Foto: Rob Weeber

Grandioze afsluiting 10 jaar BArt met 'Zo zie ik Berkelland'

HAARLO - In een drukbezet Kulturhus 't Stieltjen in Haarlo vond zaterdag 3 oktober de prijsuitreiking plaats van de kunstwedstrijd 'Zo zie ik Berkelland'. Aanleiding was het 10-jarig jubileum van de Kunstkring BArt (Berkelland Art). Iedere inwoner van Berkelland kon in de afgelopen tijd zijn of haar interpretatie van het thema 'Zo zie ik Berkelland' insturen en meedingen naar de vakjury- en publieksprijs. In totaal hebben 44 inwoners gehoor gegeven aan de oproep, waarvan de helft geen lid is van de Kunstkring BArt.

Door Rob Weeber

In zijn openingstoespraak liet de voorzitter van Kunstkring BArt, Herbert Wensink, weten dat de wedstrijd een groot succes was. Dagelijks bezochten zo'n 80 geïnteresseerden de expositie in 't Stieltjen en nog eens zo'n 100 personen de website. In totaal werden er voor de publieksprijs meer dan 800 stemmen uitgebracht. Ook wethouder Joke Pot roemde het initiatief van BArt. Zij onderstreepte in haar toespraak het belang van kunst, cultuur en erfgoed, niet in de laatste plaats voor de volgende generaties.

Als eerste werden de prijzen van de vakjury bekend gemaakt. Voorzitter en oud-burgemeester Hein Bloemen erkende dat het een moeilijke opgave was. Door de diversiteit van de inzendingen kon je volgens hem niet spreken van appels en peren vergelijken, maar eerder van radijzen en vuurtorens. De jury had het nodige voorwerk verricht en was zeer onder de indruk van de ingezonden werken, hoewel ze van te voren niet mochten weten van wie het afkomstig was. De opdracht was om te beoordelen op originaliteit.

De aanmoedigingsprijs van de vakjury ging naar Jetty van Well met haar werk 'Ochtendmist in Berkelland'. Hoewel het landschapsschilderij volgens de jury niet het meest originele was, roemde zij wel het kleurgebruik en de diepte in de afbeelding.

De derde prijs ging naar het abstracte schilderij van Seine Schoemaker met de titel 'Zwaar weer boven Hambroek'. Met name het contrast tussen licht en donker werd als verklaring voor de keuze gegeven. De tweede prijs ging naar André te Dorsthorst uit Haarlo met zijn werk 'Berkelland vol groene energie'. Het was volgens de jury actueel, sprekend en humoristisch. De winnaar voor de vakjury was Jo Huijsman-Nammansma uit Neede met haar artquilt 'Berkelland Paardenland'. Hoewel het kunstwerk volgens de jury discussie uitlokte, was de keuze niettemin unaniem. Het was volgens Bloemen subtiel, fragiel en mooi van kleur en materiaal.

Winnares Huijsman-Nammansma bekende desgevraagd helemaal beduusd te zijn met de eerste prijs. "Ik ben eigenlijk een hobbyist en pas 6 jaar met textiel bezig. Om mij verder te bekwamen daarin, volg ik momenteel een 2-jarige quilt-opleiding in Nijkerk. Er zijn 3 stromingen binnen het quilt-werk, traditioneel, hedendaags en eigentijds en artquilt. Met dit laatste hou ik me bezig. Mijn inzending bestaat uit 3 lagen. De binnenste laag symboliseert de geologische laag van de Needse Berg. De twee buitenste lagen symboliseren hoefijzers en hoefnagels. Paarden zijn voor mij onlosmakelijk verbonden met Berkelland, vandaar de titel." Wie het kunstwerk ziet staat versteld van de ragfijnheid van het materiaal en de bewerkingen. Onder meer verbrande kunstvezels en geroest verbandgaas maken deel uit van de compositie. Huijsman-Nammansma is geen lid van de kunstkring BArt.

De publieksprijs werd mogelijk gemaakt en uitgereikt door Martin Morsink van lijstenmakerij Martin uit Neede. De aanmoedigingsprijs was voor de 15-jarige Tessa Bouwmeester met ''t Weemereendje'. Sinds haar negende is zij naar eigen zeggen al gefascineerd door het kleurpotlood en heeft les van Dennis Sierhuis.

De derde plaats was voor Hilde Grooters met 'Reurei'. De tweede plaats ging naar Andre te Dorsthorst met 'Berkelland vol groene energie' en de winnares in deze categorie werd Jetty van Well met 'Ochtendmist in Berkelland'. Zij behaalde maar liefst 128 stemmen. Wederom een prijs voor haar dus.

Saillant detail is dat zij met haar winnend werk dinsdag 6 oktober in Achterhoek Nieuws editie Berkelland staat onder de kop "Oude meesters van nu".

Wie niet in de gelegenheid was om de kunstwerken te bezichtigen, kan de komende weken terecht bij galerie Arterhoek aan de J.W. Hagemanstraat in Eibergen. Daar zullen (een deel van) de kunstwerken te zien zijn.

De kunstkring BArt wil graag in contact komen met nieuwe leden. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen via secretariaat@kunstkringbart.com.

Het winnende kunstwerk