Hans Tenbergen was een van de keurmeester bij de hoenders. Foto: Jan Hendriksen
Hans Tenbergen was een van de keurmeester bij de hoenders. Foto: Jan Hendriksen Foto: Jan Hendriksen

Geslaagde keuring
kleindierenverenigingen

Ruurlo - De drie Berkellandse kleindierenverenigingen kijken met tevredenheid terug op een zeer geslaagde keuring tijdens de jaarlijkse gezamenlijke Jongdierendag Berkelland.

Door Jan Hendriksen

De gezamenlijke dag van de kleindierenverenigingen van de Needse Pluimvee Vereniging NPV, de Borculose Pluimvee- en Konijnen Vereniging BPKV en de Ruurlose Pluimvee- en Konijnenvereniging (RPKV) Nieuw Leven vond plaats bij de familie Wassink aan de Wiersseweg in Ruurlo.

"De jonge dierendag is het begin van het tentoonstellingsseizoen dat loopt van oktober tot en met januari", aldus Dinant Rohaan de nieuwe voorzitter van de NPV-Neede. "De fokkers komen bij elkaar om de dieren die dit jaar geboren zijn aan elkaar te tonen en door erkende keurmeesters te laten beoordelen of ze aan de specifieke ras-eisen voldoen. Elk dier wordt door de keurmeester in de handen genomen en bekeken of ze een goede conditie hebben en mooi op de poten staan. Voor de kippen wordt ook gekeken of ze een mooie kam hebben en een goed kleurpatroon hebben. Bij de konijnen wordt ook gekeken naar de lengte van de oren en de pels."

Verrassing
De nieuwe voorzitter van de NPV-Neede wachtte aan het einde nog een verrassing. Een Welsumerkrielhen bleek de mooiste van de dwerghoenders. De winnaar met het mooiste dier bij de hoenders was Gert Jan Halfman uit Ruurlo met een Rijnlander.

Dinant Rohaan uit Neede had met een Welsumerkriel de mooiste dwerghoender en Herman Nijenhuis uit Barchem het mooiste konijn (Wener blauw).

Jeugd
De winnaar bij de jeugd waren bij de hoenders Kim Sonder uit Neede met een Serama en Ramon Oonk uit Noordijk met een Tan konijn.