Verbindingskampement met deM1943 Pyramidal tent.
Verbindingskampement met deM1943 Pyramidal tent. Foto: PR

Living History op 3 oktober in Eibergen

EIBERGEN - De activiteiten rondom de expositie 'Historisch Eibergen' nadert het einde al weer. Op 3 oktober organiseren de Stichting 'Ik vraag me af… ' en Erve 't Vunderink een Tweede Wereldoorlog kampement op en rond Erve 't Vunderink in Eibergen. Vanaf 10.00 's-ochtends is een realistisch nagebootst kampement te zien van het Signal Corps, de Amerikaanse verbindingen. Te zien is een op waarheid nagebouwd verbindingskampement uit de oorlog met een replica van de karakteristieke M1943 Pyramidal tent van 5 x 5 meter.

Door Rob Weeber

Verantwoordelijk voor de opzet van het kampement is Wilco Kuiperij, lid van Keep Them Rolling (KTR), een nationale vriendenclub die tot doel heeft om alles wat rijdt, vliegt en vaart uit de periode 1939-1945 in stand te houden. "Ons doel met het kampement is om de sfeer van destijds zo realistisch mogelijk weer te geven. Naast de tent hebben we allerlei origineel materieel dat uit de oorlogstijd stamt. Zo kunnen de bezoekers met elkaar communiceren via een draadtelefoon, waarbij eerst de slinger rondgedraaid moet worden die aan de andere kant van de lijn de oproep aankondigt. Ook hebben we diverse spullen uit de persoonlijke uitrusting van de soldaten, zoals Wrigley's kauwgom en Hershey's chocolade. Verder staan er allerlei voortuigen rondom de tent opgesteld, zoals de befaamde Dodge vrachtwagen en de Jeep."Twee pronkstukken van het kampement zijn volgens hem de Duitse NSU Quick motor,afkomstig van de Hitlerjugend en destijds door de 82e Airborne divisie geconfisqueerd, en een originele, redelijk zeldzame Bausch & Lomb projector. Onder meer werden hiermee de luchtfoto's, die door de verkenningsvliegtuigtuigen werden gemaakt, met behulp van een 500W lamp aan de grondtroepen getoond en besproken. Kuiperij geeft aan dat er in het KTR-gebied Twente/Achterhoek slechts twee originele exemplaren bestaan.Het is mooi om te zien hoe de vriendenclub het erfgoed van de Tweede Wereldoorlog in stand probeert te houden. Voorrang heeft origineel materieel. Kuiperij geeft als voorbeeld de befaamde Amerikaanse Jeep. Er zijn volgens hem slechts twee modellen die het predicaat origineel verdienen en dus toegestaan zijn. De ene is de WillysMB en de andere is het licentiemodel dat destijds door Ford werd gemaakt onder de naam GPW. Andere uitvoeringen, waaronder de Franse naoorlogse Hotchkiss M201, worden niet als authentiek erkend.
De tentoonstelling is op 3 oktober van 10.00 tot 17.00 uur geopend en gratis toegankelijk. Speciaal voor het evenement is er voor de kinderen een leuke speurtocht uitgezet die zowel langs de vaste expositie in 't Vunderink, als langs het kampement voert. Gedurende de gehele dag draait er een power point presentatie over de Tweede Wereldoorlog.