De optocht van kinderen met ballonnen voorafgegaan door wethouder Han Boer in de bakkerskar van Stroet. Foto Rob Stevens.
De optocht van kinderen met ballonnen voorafgegaan door wethouder Han Boer in de bakkerskar van Stroet. Foto Rob Stevens. Foto: Rob Stevens

Feest in nieuwe centrum Neede

NEEDE - In de tentoonstelling in de Oale Smederieje aan de Borculoseweg is het allemaal goed te zien: hoe het heel vroeger was, hoe het een jaar of tien geleden was en hoe Neede nu is geworden. Het is nog niet zo lang gelden dat het huidige Vleemoesplein in Neede een kleine tien jaar lang ontsierd werd door een vervallen supermarkt. De Borculoseweg was een, door de vele aan beide kanten geparkeerde auto´s, lastig begaanbare winkelstraat. In een paar jaar tijd is er veel ten goede veranderd. Het vleermoesplein is een verrijking van het dorp.

Door Rob Stevens

De Borculoseweg is door nieuwbouw en parkeerzones een mooie en toegankelijker winkelstraat geworden. Het pand van Steenman op de markt wordt binnenkort opgeknapt. Natuurlijk, in de Nieuwstraat en de Oudestraat zijn nog wel wat stappen te zetten. Veel panden staan er daar leeg en vervallen bij. Maar ondanks dat, is er veel ten goede veranderd de laatste jaren, mede dankzij de inzet van ondernemers. Dat feit werd afgelopen zaterdag gevierd.

In de Oale Smederieje aan de Borculoseweg werd een tentoonstelling geopend met oud promotiemateriaal en andere artikelen van Needse ondernemers: kleerhangers met opdruk van Needse kledingzaken, ovenhandschoenen van bakkerij Stroet, bakkerijattributen van bakker Steinkamp, asbakken met opdrukken van panden van Neede ondernemers, etc.. Vergelijkende foto's laten zien hoe Neede de afgelopen eeuw(en) is veranderd. Vanuit Stroets Bakstudio & Zo vetrokken kinderen met ballonnen en hun ouders in optocht naar het plein voor Blokker. Daar verrichte wethouder Han Boer de openingshandeling van het nieuwe centrum en lieten de kinderen vervolgens hun ballonen vrij in de lucht. De drie balonnen die het verst van Neede gevonden worden, en waarvan het kaartje dat er aan hangt wordt teruggestuurd, vallen in de prijzen. In het hele centrum van Neede waren meer dan zestig kramen geposteerd met allerlei muzikale, kunstzinnige, en andere activiteiten van Needse ondernemers en verenigingen. Om half zeven ging de winnaar van een door Needse winkeliers uitgeschreven loterij om een ballonvaart de lucht in. En vroeg in de avond verrichtte burgemeester Joost van Oostrum op het Marktplein de trekking van weer een loterij met als hoofdprijs een reis van vier dagen naar Londen. Het nieuwe centrum van Neede werd zo in stijl ingewijd. Dat alles ook nog eens onder een mooi herfstzonnetje.