Enkele dames van de jubileumcommissie: achter (vlnr) Hannie Hofman, Ine Wilbrink, Dini van Wijhe, voorgrond (vlnr) Gerrie Wennink(voorzitter jubileumcommissie) en Annie Haarman. Miny te Vaanholt en Trix Booden ontbraken.
Enkele dames van de jubileumcommissie: achter (vlnr) Hannie Hofman, Ine Wilbrink, Dini van Wijhe, voorgrond (vlnr) Gerrie Wennink(voorzitter jubileumcommissie) en Annie Haarman. Miny te Vaanholt en Trix Booden ontbraken. Foto: Rob Weeber

Zonnebloem afdeling Neede bestaat vijftig jaar

NEEDE - De Zonnebloem maakt dromen mogelijk voor mensen met een lichamelijke beperking zodat ook zij van het leven kunnen genieten, aldus de website van de Zonnebloem. Een mooier doel voor een vrijwilligersvereniging kun je haast niet bedenken. Dat blijkt ook wel uit het feit dat de afdeling Neede al 50 jaar dergelijke dromen waarmaakt. De afdeling is op 12 juni 1965 opgericht door de heer Kolenbrander, districtshoofd van de Zonnebloem Breda en Greta Schilderman.

Door Rob Weeber

Speciaal voor dit jubileum is er een jubileumcommissie opgericht die voor zaterdag 3 oktober een jubileumdag georganiseerd heeft. Alle gasten van de Zonnebloem afdeling Neede kunnen zich opgeven en zijn tegen betaling van € 8,00 welkom bij Hassink in Noordijk voor een jubileumfeest dat muzikaal omlijst wordt door The Moodchers Tribute Band.

Aan het woord is Dini van Wijhe, een van de 5 aanwezige jubileumcommissieleden en al 9 jaar werkzaam voor de Zonnebloem. "We krijgen veel waardering voor ons werk van onze gasten, wat het enorm dankbaar werk maakt. Je bouwt een hechte band met je gasten op, waarbij je zelf veel vrijheid hebt in de omgang met hen. Iedere vrijwilliger mag namelijk het gastheerschap in overleg met de gast zelf invullen.

Vaak ben je 'slechts' een luisterend oor, maar dat kan voor de gast heel veel waard zijn. Het hangt ook af van de hoeveelheid tijd die je zelf te besteden hebt en het aantal gasten die aan je toegewezen zijn."
Binnen de afdeling Neede, die Neede, Noordijk en Lochuizen omvat, zijn 37 vrijwilligers actief. Zij hebben in potentie een doelgroep in grootte van zo'n 350 gasten, maar niet iedereen heeft behoefte aan contact met de Zonnebloemvrijwilligers. Naast de individuele ondersteuning van de vrijwilligers,verzorgt de afdeling twee keer per jaar een feestmiddag en twee keer per jaar een bustocht met drie bussen.

Verder is er eens per twee jaar een rondvaart door de grachten van Amsterdam. Deze moet echter niet verward worden met de alom bekende bootreis van de landelijke Zonnebloem. Naar de toekomst toe voorzien de jubileumcommissieleden een kentering in de activiteiten.
"De doelgroep verandert enigszins", aldus Hannie Hofman", en het aantal gasten landelijk gezien is dalende. De huidige generatie vergrijst en de jongeren van nu zijn mobieler en hebben al meer meegemaakt. Maar dat wil niet zeggen dat er geen behoefte meer is aan onze inzet. Integendeel, de mensen moeten bijvoorbeeld langer op zichzelf blijven wonen, waardoor eenzaamheid dreigt. Wij voorzien kleinschaligere activiteiten naar de toekomst toe, meer gericht op het individu, maar wel altijd afgestemd op de wensen van de gasten. Een keer mee naar het theater of een spelletje Rummikub thuis vallen bijvoorbeeld daaronder."

Iedereen die zich als deelnemer aan de Zonnebloem wil aanmelden wordt bij het Nationaal Bureau in Breda aangemeld. Niet alle gasten melden zichzelf aan, soms wordt er een melding aan de afdeling door de thuiszorg gedaan als zij van mening zijn dat er hulp nodig is. Er zijn aan de deelname aan de Zonnebloem geen kosten verbonden, zij het dat de gasten wel moeten betalen als ze aan activiteiten meedoen. Iedere afdeling ontvangt jaarlijks een kleine bijdrage vanuit het hoofdkantoor in Breda, mede mogelijk door de jaarlijkse loterijactie en donaties die iedere Nederlander kan plegen. Deze bijdragen worden bijvoorbeeld besteed aan de activiteiten.De afdeling Neede wil graag met nieuwe vrijwilligers in contact komen. Iedereen die interesse heeft en meer informatie wil, kan zich melden bij Evelien Schepers, secretaris van het bestuur van de afdeling Neede: evelienschepers@hotmail.com.

Maar eerst is er het jubileumfeest op 3 oktober. bij Hassink in Noordijk. De zaal is officieel vanaf 11.00 geopend.