Het naambord van Borculo.Foto: PR Holland Visitors Bureau
Het naambord van Borculo.Foto: PR Holland Visitors Bureau

Borculo, ook in Michigan

BORCULO/US - Wie door de staat Michigan in de Verenigde Staten reist komt schuin onder Grand Rapids, de tweede plaats que grootte van deze staat, een aantal Nederlandse namen tegen. Dicht bijeen in een relatief klein gebied. Holland, Zeeland, Overisel, Harlem, Drenthe en …. Borculo. Als Berkellander op rondreis in die buurt een reden er eens even een kijkje te nemen.

Door Rob Stevens

Borculo is in 1876 gesticht door Jocabus Klanderman. Hij was in in Borculo (NL) geboren. Borculo USA heeft nu 5721 inwoners. Borculo is een bescheiden plaatsje maar, zoals overal in Amerika op het platteland, ruim opgezet. Eigenlijk is het een groot kruispunt met uitvalswegen van een kilometer, met aan weerszijden huizen. En met voor het zicht verborgen wellicht nog een paar wegen. Het plaatsje maakt een goed onderhouden welvarende indruk, dat is elders wel eens anders Amerika. Op en rond het kruispunt, het centrum, staat een grote uit hout opgetrokken wit geschilderde Christelijk-Gereformeerde Kerk, een basisschool, een supermarkt, een Beautysalon en Kapperszaak met het bordje 'closed' voor het raam en een benzinestation in aanbouw. Voor de ontspanning zijn er maar liefst twee golfbanen.

De begraafplaats van Borculo laat namen zien als Koops, Tymen, Niemeyer, van den Bosch, Willemein en Blauwkamp met jaartallen die teruggaan tot de tweede helft van de 19e eeuw. Dat bevestigt de Nederlandse roots. Hoe zit dat historisch? Overal in Amerika zie je borden met tekst en afbeeldingen die met enige trots verwijzen naar de historische achtergrond van de betreffende plek. Maar in Borculo is dat niet het geval. Mark Almenta en Sally Laukitis van het Holland Visitors Bureau in de gelijknamige plaats Holland, weten dat wel en vertellen het graag. Sally (uiteraard vertaald): "De eerste Nederlandse immigranten vestigden zich in deze streek halverwege de 19e eeuw. Zij kwamen er met het zeilschip de Southerner en waren eigenlijk van plan zich in Wisconsin te vestigen. Maar het werd, door winterse omstandigheden, Michigan." Mark: "In hun kielzog zochten ook andere kolonisten in de decennia erna hun geluk in deze streek. Vijf mijl ten noorden van Zeeland werd zo Borculo gesticht. De eerste bedrijven in Borculo waren vooral boerderijen en houtzagerijen. Michigan is nog steeds een staat met een ongelofelijkhoeveelheid bos. Later kwamen daar bedrijven als 'Vollinks Store', 'Koops Grocery', 'Heinz Pickle Station', en het 'Borculo Restaurant' bij. Vele Hollanders zochten hun geluk op het nieuwe continent, veelal ingegeven door religieuze onderdrukking en een economische depressie in Europa. Geluk bleek een hard bestaan waar alles in het teken stond van de meest basale noodzakelijke levensbehoeften. In de strijd om het bestaan had men te dealen met beren, wolven, coyotes, vossen en wezels en kon een gebroken been of simpele ziekte je het leven kosten."

In Berkelland heeft iedere kern wel een eigen Historische Kring. En ook in Borculo in Michigan zijn er inwoners die historisch beeldmateriaal van Borculo zorgvuldig koesteren. De naburige plaats Holland heeft het 'Holland Visitors Bureau', alwaar informatie wordt verschaft over de Nederlandse historie van Holland en haar bezienswaardigheden. Jaarlijks planten vrijwilligers het eerste weekeinde van oktober, 50.000 tulpenbolllen in het centrum van Holland. Die zijn per slot van rekening deel van de 'Hollandse identiteit'. Een van de attracties is er het Holland Park met de heuse Dutch Windmill 'De Zwaan', net na de tweede wereldoorlog over gebracht en daar weer opgebouwd. Compleet met kogelgaten in de wieken. De molen bezoek je via een ophaalbrug. In de zomer wordt voor de molen dagelijks een klompendans voor een enthousiaste menigte opgevoerd. In de visitorsshop is drop te koop, klompen, stroopwafels en tulpenbollen. Een medewerker bedankt je bij het verlaten van het park voor je bezoek met: "Thanks voor visiting us. Have a nice day!" Een relaxed park dat je met het gevoel achter laat: "Dat Holland, daar wil ik ook wel wonen."

De Zwaan.
De kerk in Borculo.
De begraafplaats in Borculo.