Het team van Autobedrijf Ikink. Foto: PR
Het team van Autobedrijf Ikink. Foto: PR Foto: PR

Joop Ikink, al 35 jaar autogek

Vragender - Joop Ikink zit al ruim 35 jaar in de autobranche als eigenaar en directeur van Autobedrijf Ikink BV. Vanaf 1 januari 2015 is zijn broer Martin mede-eigenaar. Autobedrijf Ikink is aan de ene kant die bekende die er altijd is geweest, maar is net als ieder gezond bedrijf wel bezig met veranderingen en vernieuwingen.

Zo heeft het bedrijf sinds ongeveer een jaar een nieuwe 5-tons hefbrug en een verhoogde ingang, zodat ook campers, bedrijfsauto's en bussen probleemloos naar binnen kunnen. Een andere uitbreiding van het dienstenpakket van Ikink was de verwerving van het regionale dealerschap voor Aixam in 2013, de brommobiel die met 40% marktleider is in Europa.
Joop Ikink is eigenlijk zijn hele leven al met auto's bezig. Van zijn 14e tot zijn 18e helpt hij bij het autobedrijf van zijn oom. "De hele dag auto's met auto's bezig zijn, heerlijk." Op 1 september 1980 – ruim 35 jaar geleden dus - begon hij een eigen autobedrijf, in een schuur achter het huis van zijn ouders. "Hoewel autobedrijf, het begon eigenlijk met bromfietsen," vertelt Joop. "Dat was gemakkelijker op te zetten. Maar al gauw kwamen er auto's bij."
De 'autoschuur' bij zijn ouders werd op een bepaald moment te klein, en Joop verhuisde in 1987 met zijn bedrijf naar nieuwbouw aan de Schoolstraat 1 in Vragender, de huidige locatie. Autobedrijf Ikink heeft inmiddels tot acht medewerkers.
Het bedrijfsterrein werd enige jaren geleden uitgebreid door een gunstige grondruil met de gemeente die voor Ikink een groter en tegelijkertijd compacter perceel opleverde. Joop: "Alle occasions zijn nu goed zichtbaar en ruim opgesteld."
Alle 85, want zoveel occasions staan er bij Autobedrijf Ikink op het buitenterrein. "Ongeveer dan," vervolgt Joop. "We verkopen alle merken van groot tot klein en tegelijkertijd ben ik steeds bezig met het speuren naar en het inkopen van auto's. Om zo de direct beschikbare voorraad op peil te houden."
Tweedehands voertuigen vormen het overgrote deel van de door Ikink verkochte auto's en brommobielen, het aandeel van de nieuwe auto's is in de loop van de jaren kleiner geworden. Joop staat voor de kwaliteit van zijn tweedehands autoaanbod: "Het zijn grotendeels dealerauto's, van de eerste eigenaar en met een lage kilometerstand." Ook binnen de tweedehandsmarkt is er het een en ander veranderd: "Vroeger verkocht ik een groot deel van de occasions aan andere autobedrijven en dealers. Tegenwoordig gaat ruim driekwart naar particulieren. Die particulier koopt ook steeds vaker rechtstreeks, vooral door de invloed internet, er zijn minder tussenstappen."
Maar ook nieuwe auto's zijn door Autobedrijf Ikink te leveren. Als universeel, erkend Bovag-autobedrijf wordt in principe elk merk verkocht. Daarnaast biedt het autobedrijf natuurlijk een compleet pakket diensten, zoals reparatie, onderhoud, schadeherstel en advies. Joop is zelf van oudsher automonteur, maar is tegenwoordig vooral bezig met het verkopen – en het inkopen van auto's.
Hij heeft dus al heel wat veranderingen meegemaakt in de autobranche. Naar zijn idee was het kopen van een auto vroeger meer emotie: "Als je 18 werd, dan was het je droom zo snel mogelijke je rijbewijs te halen en dan zo snel mogelijk een eigen auto te hebben. Tegenwoordig is dat minder, zeker in 'de grote stad'. De merkgebondenheid is ook minder dan vroeger. Wat ook veranderde is de levensduur: gemiddeld gaan auto's nu veel langer mee, van zo'n 8 jaar vroeger naar wel zo'n 17 jaar nu. Mensen doen er zelf ook langer mee. En de criteria die mensen belangrijk vinden zijn verschoven, op uitstraling wordt minder gelet en op vaste lasten zuinigheid meer. En wat vroeger luxe was wordt nu als standaard verlangd."
Ondanks, of dankzij, al die veranderingen heeft Joop nog steeds veel plezier in het autovak. Met een klantenkring uit een groot deel van de Achterhoek, maar ook verderop uit het land. "Het is natuurlijk zo dat klanten van ver weg meestal alleen een auto bij ons kopen, waarna je ze niet meer terugziet, terwijl de klanten uit de buurt voor een groot deel de blijvers zijn, de vaste klanten. Maar we hebben ook wel een paar klanten uit de Randstad die we toch terugzien als er wat aan de auto moet gebeuren. Ze vertrouwen ons, en daar rijden ze graag een stuk voor om."


www.ikink.nl